Cizinka (Diana Gabaldon) - Book Review

3/29/2016 05:00:00 odp.

Původní název: Outlander
Český název: Cizinka
Autor: Diana Gabaldon
Počet stran: 664
Jazyk: Čeština
Formát: Vázaná kniha
Nakladatelství: Omega
Překlad: Marie Fulková
Rok vydání: 2015
Oficiální anotace (CZ): Zde je příběh, kterým to všechno začalo. Seznámíme se v něm se dvěma pozoruhodnými postavami, Claire Randallovou a Jamie Fraserem. Román je plný vášně a historických zajímavostí a snoubí se v něm dech beroucí dobrodružství s milostným příběhem, vedoucím napříč epochami.
Píše se rok 1945 a Claire Randallová, bývalá armádní zdravotní sestra, se právě vrátila z války, aby se znovu setkala se svým manželem a vydala se na druhé líbánky. Při prohlídce jedné ze starověkých kamenných ruin, které jsou rozesety po celých britských ostrovech, se však dotkne jednoho z menhirů. Náhle je z ní Sassenach - cizinka - ve Skotsku zmítaném válkou a nájezdy klanů v pohraničí, to vše léta Páně… 1743.
Claire je katapultována zpět v čase silami, kterým nerozumí. Ocitá se uprostřed intrik zemanů a špehů. Někteří z nich možná usilují o její život a jiní o její srdce. Právě zde se totiž setká s Jamesem Fraserem, galantním skotským bojovníkem, který ji zahrne láskou tak bezbřehou, že se Claire bude muset rozhodnout mezi věrností a touhou ; mezi dvěma naprosto odlišnými muži ; mezi dvěma životy, které nelze vzájemně skloubit.

Moje recenze: Cizinku jsem měla na seznamu už pěkně dlouho. Vlastně od chvíle, co jsem zjistila o seriálu, což byla pár týdnů před jeho premiérou. Ačkoliv jsem na začátku se seriálem bojovala, nakonec jsem se do něj zamilovala, takže jsem si opravdu chtěla knihu přečíst. Ale pořád jsem to odkládala, až ji nakonec pořídili v naší knihovně, tak jsem se rozhodla, že si počkám, až tam pro mě bude nachystaná, což se stalo na začátku ledna. Úplně jsem skákala radostí, že si to konečně můžu přečíst.

Byla jsem hlavně zvědavá, jak moc se bude kniha lišit od seriálu. Proto jsem byla velmi překvapená, protože seriál jde v podstatě ve všem podle knížky, byly tam nějaké malé rozdíly, ale nic zásadního. První série odpovídá první knize. Jelikož už jsem seriál měla za sebou a zjistila jsem, že je úplně stejný jako kniha, logicky jsem věděla, co se stane. Ale to knize neubralo na úžasnosti, spíš naopak. Ačkoliv jsem se uklidňovala a psychicky připravovala na to, co přijde, stejně mi to bylo houby platné a já jsem si u toho hezky pobrečela.

Ačkoliv běžně nečtu historickou fikci, tahle kniha mě rozhodně bavila. Dianě se skvěle podařilo skloubit prvky historie a fikce, takže si na své příjdou milovníci obojího. I překlad se velice povedl, byla dodržena zastaralost jazyka, ačkoliv to bylo velmi jednoduše pochopitelné. Kniha má sice zhruba 700 stran, ale čte se velice rychle a plynule a vy najednou zjistíte, že jste skoro na konci.

Postavy Jamieho a Claire jsou naprosto excelentně zpracované a já jsem si je oblíbila ještě více, než ve zmíněném seriálu. Příběh dokáže být romantický, ale taky velice akční, brutální, násilný a i hodně erotický. Kam se na tohle hrabe 50 odstínů šedi, E. L. James by si to měla přečíst a teprve potom by zjistila, jak vypadá správná erotická scéna. Tímto upozornuju, že to nebude úplně vhodné pro mladší ročníky. Nejen kvůli těm erotickým scénám.

Abych se ještě vrátila k těm postavám - Claire je velcie silná hrdinka, samostatná, soběstačná, odvážná, milující a celkově velice inspirativní. To, jak se vyrovnala s novou životní situací je naprosto neuvěřitelné, je jednou z nejsilnějších hrdinek, jaké znám. A Jamie je prostě hotové zlatíčko, museli byste mít srdce z kamene, abyste si ho nezamilovali, to protě nejde. To dřív zamrzne peklo než aby někdo nemilovala Jamieho (aspoň myslím?).

V knize je docela dost postav, ale to bychom tady byli věky věků, kdybych psala o všech, Jamie a Claire jsou opravdu nejdůležitější. Vlastně ještě jednu postavu bych asi měla zmínit - Black Jack Randall. Asi nejlepší záporná postava všech dob. Já ho tak nenávidím, až miluju, jak ho nenávidím. Bravo, Diano.

Jak jste z mých slov asi pochopili, knížku jsem si zamilovala a rozhodně ji můžu doporučit všem, kterým je aspoň 15 řekla bych. Ať už preferujete jakýkoliv žánr, jsem si jistá, že si v tom příběhu něco najdete. Nenechte se odradit délkou knihy, opravdu se to čte velice snadno a rychle, ačkoliv se to možná nezdá. Já už se nemůžu dočkat, až si přečtu další díl, bohužel teď řeším dilema, jestli si mám první přečíst knihu, nebo si počkat na seriál. A jelikož se neumím rozhodnout, tak čekám. Premiéra 2. série Outlander se blíží, takže to asi dopadne tak, že nejdřív uvidím seriál. Ne že bych si stěžovala, té knize to neublíží. Bože já se tak těším.

Moje hodnocení:
5/5

Četli jste Cizinku? Nebo jste viděli seriál? Co na to říkáte?

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Jeej, cudzinku si chcem už dlho prečítať. videla som síce len prvý diel, no mňa ako seriálového maniaka hned každý vezme :D

    Bari Bircak

    OdpovědětVymazat

Popular Posts