30 Days Book Challenge - Day 03: Your favorite series

3/04/2016 09:49:00 odp.


Day 03: Your favorite series (Tvoje oblíbená knižní série) - Vampýrská akademie

Vybrat oblíbenou sérii bylo hodně těžké, protože jich mám hned několik. Avšak po dlouhém uvažování jsem si nakonec vybrala Vampýrskou akademii od Richelle Mead. Nedávno jsem psala žebříček Top 10 knih a právě Vampýrská akademie tam je zmíněná, takže asi není velké překvapení, že je i tady. Samozřejmě by se tady dal použít Harry Potter, který byl včera, Selekce, Sukuba, Pokrevní pouta, Obsidian nebo Skleněný trůn, ale po Harrym znám Vampýrskou akademii nejdéle, takže si to místo rozhodně zaslouží.

Už je to pár let, co jsem ty knihy četla poprvé, tehdy snad ještě ani nebyly přeloženy všechny, myslím, že nějak vycházel ten poslední díl, takže to byl zhruba začátek roku 2011, tudíž už to je 5 let. Tehdy ty knihy u nás nebyly nijak populární, skoro nikdo je neznal, jenom já jsem o nich každému vykládala. Upřímně, ani teď mi nepřijde, že by ty knihy byly u nás nějak extrémně populární, nicméně ten příšerný film, který se povedlo natočit tomu lehce přidal na popularitě. Ano, říkám příšerný, protože to snad nemůžou považovat za adaptaci Vampýrské akademie, spíš to je parodie na film. Obsazení příšerné, akorát Rose se jim povedla a ani Dimitrij nebyl špatný.

Kdybych si měla vybrat nejoblíbenější díl, asi si vyberu pětku - Spoutání magií. O důvodech tady moc psát nechci, protože by to mohlo spoilerovat těm, kteří to ještě nečetli a to bych nerada, protože samozřejmě chci, abyste si ty knihy přečetli, pokud vás to zajímá. Naopak nejméně oblíbený díl je asi čtyřka (Krvavý slib), který má sice velmi zajímavý děj, ale Rose tráví většinu knihy mimo akademii, takže pořádně nevíme, co se tam děje a to, co jsme se dozvěděli mě prostě šíleně iritovalo a anvíc to bylo takové zvláštní, když tam Rose nebyla. Ale i tento díl je opravdu sranda a stane se tam spousta důležitých věcí, takže ho přesto mám ráda. Každý díl si ode mě vysloužil 5 hvězdiček.

Musím ještě zmínit, že celá série má příšerné obálky. Pravda, některé jsou na tom trochu líp, zrovna tady ten první díl to asi schytal nejvíc, to je prostě děs a hrůza, jen se na to podívejte. Spoustu lidí od čtení odradí právě ty obálky, protože očekávají nějaké šílené romány z červené knihovny, ve kterých jsou upíři, ale tak to vůbec není a je to škoda, že to obálky docela kazí. Mě tedy obličeje či celé postavy na obálkách nevadí, ale tyhle kombinace, přehrané výrazy apod. se opravdu nepovedly. Doufám, že se někdy rozhodnout vydat celou sérii s novýma obálkama. V Americe je sice vydali, jenže ty obálky jsou prakticky stejné, akorát je ten potisk trošku vybledlý a na každé obálce jsou písmena VA.

Ano, je to kniha o upírech, respektive tedy vampírech, abych byla přesná, nicméně to vůbec není jako Twilight, takže žádná zakázaná láska mezi upírem a člověk a podobné klišé. Richelle vytvořila vlastní svět a hierarchii vampýrů a drampýrů, což jsou napůl vampýři a napůl lidé. Celé je to velmi zajímavé, neplete tam do toho jiné nadpřirozené postavy jako vlkodlaky, takže se drží tématu a to se mi moc líbí.

Opravdu doporučuju, abyste si ty knihy přečetli, protože tam jsou úžasné postavy (kdo by odolal učiteli z ruským přízvukem, že?), velmi akční děj, který hezky plyne, nikde to nevázne a styl Richelle je opravdu velice poutavý. Já už jsem ty knihy četla několikrát, ale to mi vůbec nevadí, klidně bych si je přečetla znovu.

Jaká je vaše oblíbená knižní série?

You Might Also Like

1 komentářů

Popular Posts