All the Bright Places (Jennifer Niven) - Book Review

12/31/2015 12:00:00 odp.

Původní název: All the Birght places
Český název: Všechny malé zázraky
Autor: Jennifer Niven
Počet stran: 338
Jazyk: Čeština, Angličtina
Formát: Vázaná kniha, ebook
Oficiální anotace (CZ): Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích a první lásce.

Theodora Finche fascinuje smrt. Violet Markeyová zase žije pro budoucnost - těší se na den, kdy dokončí střední školu a bude moct opustit rodné městečko, které jí připomíná nedávnou tragickou smrt sestry. Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat.

Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat "krásy Indiany", a oba přitom učiní zajímavé objevy. Finch zjišťuje, že jen s Violet může být sám sebou, podivínským, přemýšlivým, ale zároveň zábavným a originálním, a že není až takový blázen, za jakého ho ostatní považují. Violet zase zapomene počítat dny do konce školy a konečně začíná znovu žít.

Moje recenze: Hned pro začátek vám chci něco sdělit, aby nenastaly zmatky - knihu jsem četla dvakrát, nejrpve jako eboook v angličtině, poté z knihovny v češtině. To proto najdete v hlavičce oba údaje. U některých knih to tak dělám, pokud nejrpve čtu knihu v angličtině, když je přeložená, přečtu si ji znova a "porovnávám" překlad. Tak, když jsme si teď všehcno vyjasnili, půjdeme se konečně věnovat knize. No, vlastně ještě jedna věc. Ačkoliv tato recenze neobsahuje přímé spoilery, tomu se vyhýbám, mám pocit, že trošku naznačuju, jak kniha skončí. Možná trochu přeháním, ale raději vás chci varovat hned na začátku. Tak, teď už to je všechno.

All the Bright Places je velmi populární kniha, o které se mluví snad úplně všude a často je přirovnávána k The Fault in our Stars. Na rovinu řeknu, že toto jsou hlavní důvody, proč jsem knihu četla. A samozřejmě ta boží obálka. Taky někdy vidíte obálku knihy a víte, že si ji musíte přečíst, i když nemáte tušení, o čem je? Mě se to totiž stává. TFIOS je jedna z mých naprosto nejoblíbenějších knih, takže jsem prostě musela vědět, jestli je to pravda. A částečně asi ano. Kniha se zabývá docela závažným tématem, ne jenom sebevraždou, ale hlavně depresema a bipolární afektní porucha, což pro mě je trošku citlivé téma. Ale musím říct, že to tam je zobrazeno velmi realisticky. Tyto věci se týkají Finchovy linie. Jak jste se dočetli v anotaci, Violet se vypořádává se smrtí svojí sestry, což je taky dost vážná příběhová linie.

Myslím si, že obě postavy jsou skvěle napsané, dokážete s nimi soucítit, smát se i plakat. Autorka na konci píše, že vycházela z vlastních zkušeností, což je určitě důvod, proč je kniha sepsaná tímto způsobem a já ji obdivuju za to, že dokázala tyto věci sdílet se světem.

Samozřejmě si neodpustím to srovnání s Hvězdama, když už jsem to načala. Je to podobné? Jo, asi jo. Ale Hvězdy to prostě nejsou a to z jednoho prostého důvodu - u Hvězd jsem si myslela, že vím, jak to skončí a byla jsem s tím plus mínus smířená, ale John Green překvapil. Naopak tady jsem od začátku věděla, jak to dopadne. Modlila jsem se, ať nemám pravdu, ale v hloubi duše jsem věděla, že to je nevyhnutelné. Takže ten moment překvapení tam asi chyběl, ačkoliv možná nejsem fér, protože na druhou stranu si nedokážu představit jiný konec. Jo, bylo to těžké a dost jsem u toho brečela, ale mělo to tak být.

S knížkou jsem byla velmi spokojená, určitě mě nezklamala, ačkoliv to tak může msíty vyznít a můžu jí jenom doporučit. Nicméně tam byly menší nedostatky, napříkladd ten moment překvapení, jak už jsem zmínila dříve a pak taky fakt, že když jsem ji četla podruhé, pořád mě bavila, ale už to nemělo takové kouzlo, jestli chápete, co tím myslím (asi ne, ale to je jedno). Nicméně mě rozbrečela znovu, takže imunní vůči ní nejsem. Proto jí strhnu jednu hvězdičku, spíš teda půl hvězdičky, ale to na Goodreads nejde, takže se toho budu držet i tady.

Moje hodnocení:
4/5

Četli jste All the Bright Places? Líbila se vám tato kniha? Nebo na vás teprve čeká?

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Kniha vypadá pěkně. Teď hledám nějaké nové knihy co bych si mohla přečíst tak nad ní popřemýšlím. Díky za tip :)
    Simeona Blogg

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu mám doma a čeká na přečtení, doufám, že se k ní brzy dostanu! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásna recenzia :) Túto knihu absolútne zbožňujem, veľmi sa mi páčila :)))

    www.universeofwonderfulbooks.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat

Popular Posts