Muž jménem Ove (Fredrik Backman) - Book Review

7/23/2016 05:42:00 odp.

Původní název: En man som heter Ove
Český název: Muž jménem Ove
Autor: Fredrik Backman
Počet stran: 333
Jazyk: Čeština
Formát: Vázaná kniha
Nakladatelství: Host
Překlad: Jitka Herčíková
Rok vydání: 2014
Žánr: román
Oficiální anotace (CZ): Ovemu je 59 let. Řídí saaba. To, že byl na pozici předsedy družstva vystřídán už před pár lety (což on sám považuje za převrat), mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku.

Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí - začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. Příběh, který od začátku promění všechny, kdo se s Ovem dostanou do styku.

Moje recenze: Na začátku jsem byla vůči knize docela skeptická, protože se doporučuje čtenářům Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel, což nebyla zrovna kniha, kterou bych si oblíbila. Právě naopak, řadí se mezi velmi málo knih, které jsem nebyla schopna dočíst. Ale já mám ráda výzvy, tak jsem se do toho pustila.


Na začátku jsem se dokonce smála, což jsem považovala za dobré znamení a přestala jsem se bát. Příběh je takový zvláštní. Na jednu stranu neuvěřitelný, ale na druhou naprosto logický. Ove je chlap, se kterým je těžké vyjít. Nemá rád změny, pravidla respektuje za každou cenu a velice nerad se něčemu přizpůsobuje. Když se však naproti němu nastěhuje nová rodina, je o zábavu postaráno.


Všechny postavy, jsou svým způsobem trošičku šílené, Ove samozřejmě nejvíc. Nejsou tam vyloženě vtipné situaci, ale občas se těm paradoxům neubráníte a prostě se zasmějete. Je to hodně zvláštní druh humoru, který se těžko popisuje, a musíte si ho zkusit sami na vlastní kůži. Ke Staříkovi bych to nepřirovnávala, tam už to na mě bylo moc přitažené za vlasy, tohle bylo tak akorát.


Ačkoliv se to nezdá, příběh je o lásce, přátelství a životu jako takovém. Má své kouzlo, které neobjevíte hned na začátku, ale v průběhu knihy. Není to příběh, který vás vyloženě uchvátí, a budete hltat jeden řádek za druhým, ale když to pak celkově začne zapadat dohromady, já osobně jsem to kouzlo našla. Celou dobu jsem byla přesvědčena, že to budou 3 hvězdičky, ale posledních pár kapitol bylo tak úžasných, že jsem musela své rozhodnutí zvýšit. V celé knize dojde k neskutečnému vývoji postav. Děj je složen z takových menších každodenních příběhů, často se tam mísí minulost se současností a tím pádem máme možnost poznat Oveho z minulosti.


Knížku bych mohla doporučit asi každému, protože mi nepřijde, že by vyloženě byla pro vyhraněný druh čtenářů, spíš je tak všeobecně pro každého. Ale pokud máte rádi knihy o běžném životě z trošku zvláštní perspektivy, pak tohle bude ta pravá volba.


Moje hodnocení:
4/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Pořád nevím, jestli ji číst. :D Zčásti se mi do ní nechce, ale zase si říkám, že bych ji měla zkusit.

    OdpovědětVymazat

Popular Posts