Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (Ransom Riggs) - Book Review

4/28/2016 05:39:00 odp.


Původní název: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

Český název: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Autor: Ransom Riggs
Počet stran: 358
Jazyk: Čeština
Formát: Vázaná kniha
Nakladatelství: JOTA
Překlad: Bronislava Grygová
Rok vydání: 2012
Žánr: young adult, fantasy, horror
Oficiální anotace (CZ): Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií.

To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak - i když to zní jako něco nemožného - jsou možná stále naživu.


Moje recenze: Této knize jsem se docela dlouho vyhýbala, protože jsem měla pocit, že to nebude něco pro mě, přece jenom je to zařazováno jako paranormální hororová knížka. Ale pak jsem viděla trailer na film a řekla jsem si, že bych si před premiérou měla tu knižní předlohu přečíst, tak jsem si pro ni skočila do knihovny. Udělala jsem dobře?

Celá kniha je prokládaná autentickými fotografiemi, které byly sbírány pěknou řádku let. A hned u první z nich jsem skoro dostala infarkt a to jsem ještě ani nezačala číst. Skoro jsem tu knihu odhodila, jak jsem se lekla a byla jsem vážně rozhodnuta ji nečíst, ale nakonec jsem se překonala. A hádejte co? Na druhé (no dobře, možná tak desáté, ale to je detail) podívání mě už ta fotka neděsila. A když jsem se knihy začetla, svým způsobem jsem se přestala bát úplně.

Nevím, čím to je, ale kniha se čte hrozně snadno a lehce, prostě čtete a najednou zjistíte, že už jste přečetli více polovinu. Vlastně vím, čím to je - je to skvěle napsáno. Má to tu správnou dávku tajemna, ale ne moc, aby jste se u toho báli, což možná někteří uvidíte jako nevýhodu, ale já jsem za to byla orpavdu vděčná, protože nepotřebuju další knihu, ze které budu mít noční můry (nejhorší hororová kniha, jakou jsem kdy četla je 50 odstínů šedi). Takhle o knize můžu přemýšlet a nemusím z ní mít noční můry.

Děj naprosto skvěle plyne, vtáhne vás to do něj a vy máte pocit, že jste opravdu tam, v sirotčinci slečny Peregrinové a máte možnost vidět všechny postavy, o kterých čtete. Ať už se v knize děje cokoliv, nikdy se nenudíte. Co se týče postav, tak se do nich nechci úplně moc pouštět, protože v anotaci zmínené nejsou, takže vás nechci ochudit o jejich poznávání v knížce, které je opravdu zajímavé. Slovo podivné je více enž výstižné To je ten problém, když píšete recenzi na podobné knihy - pokud toho prozradíte moc, připravíte ostatní o tu krásu překvapení a to bych opravdu nerada.

Je tady ovšem jedna postava, o které vám můžu něco málo říct a tou je Jacob - hlavní hrdina knihy. Spolu s ním objevujeme tajemství sirotčince a jeho rodinný odkaz. Musím říct, že mi příšel hodně statečný, někdy možná až trochu hloupě statečný. Protože kdo se jen tak potlouká po opuštěném, polorozpadlém domě, a ještě k tomu sám! Jo, tomu říkám naivita, ale zároveň obdivuhodná obava. Takže abych to shrnula, jeho jednání jsem občas nechápala, ale zároveň obdivovala.

Ačkoliv jsem s tím na začátku bojovala, hrozně se mi líbilo, jak je kniha prokládána fotkama, přidává ji to na autentičnosti a lépe se pak vcítíte do děje. Jediný problém, který jsem při čtení měla se netýkala příběhu, ale knížky jako taková. Ta vazba totiž byla docela pevná, pořád se zavírala (víc než ostatní vázané knihy) a když jsem ji držela, vždycky mě hodně brzo začala bolet ruka. Blbost, já vím, ale prostě jsem si musela postěžovat. Ale tak mohla to být jenom tím vydáním, možná bylo moc nové, co já vím.

Pokud máte rádi tajuplné, napínavé knížky, pak Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je kniha přesně pro vás. A pokud trpíte nočníma můrama a až příliš velkou představivostí, tak se nemáte čeho bát, já vás chápu a přežila jsem to.

Moje hodnocení:
5/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Me kniha malinko zklamala. Sice se cetla dobre, ale ocekavala jsem neco naprosto jineho. Horor a hororove to nebylo ani trochu.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Aj ja si ju plánujem prečitať, kedže bude aj film :)

    OdpovědětVymazat

Popular Posts