Ty proti mně - Book Review

10/25/2015 05:51:00 odp.

Původní název: You Against Me
Český název: Ty proti mně
Autor: Jenny Downham
Počet stran: 252
Jazyk: Čeština
Formát: Vázaná kniha
Oficiální anotace (CZ): Milostný příběh Mikeyho a Ellie, odehrávající se v současném anglickém maloměstě, v mnohém připomíná protivenství, jimž byli vystaveni Romeo a Julie. Jejich rodiny se nalézají na protikladných pólech sociálního žebříčku. Zatímco osmnáctiletý Mikey se musí starat o své dvě mladší sestry i zoufalou, osamělou matku a vydělávat na jejich holé živobytí, sedmnáctiletá Ellie žádné takové starosti nezná, neboť je dívkou z lepší a dobře situované rodiny. Za normálních okolností by se ti dva nikdy ani nepotkali. Když se ovšem Elliin bratr dopustí na Mikeyho sestře násilného trestného činu, vydá se Mikey svou potupenou sestru pomstít - a nečekaně potká právě Ellie.

Dramatický a mnohovrstevnatý příběh zrcadlí řadu problémů dnešní společnosti. Má člověk, jehož životní postavení je založeno na tom, že je schopen vydělat víc peněz než ostatní, právo chovat se nemorálně? Má oběť zločinu šanci ubránit se proti přesile pachatelových právníků? Dokáže se Ellie ve jménu lásky postavit na stranu pravdy a spravedlnosti, i když tím vystaví bratra vězení a sebe i celou rodinu ostouzení?

Už ve svém prvním románu Ještě než umřu (Eroika 2010), který se stal mezinárodním bestsellerem, prokázala autorka velkou schopnost vystihnout vnitřní život svých mladých hrdinů nacházejících se v mezní situaci. A to nikoliv psychologizováním, nýbrž prostřednictvím dialogů a takovou výstavbou příběhu, která čtenáře vtahuje do spoluprožívání daných dilemat či těžko řešitelných situací. V románu Ty proti mně nejenže tuto schopnost potvrdila, ale svůj přístup rozvinula o závažné sociální a mravní otázky.

Moje recenze: Na tuhle knihu jsem narazila náhodou v naší knihovně a velmi mě zaujala anotace, tak jsem se rozhodla ji přečíst. Tohle byla první kniha, kterou jsem od Jenny Downham četla, ačkoliv na seznamu mám ještě Before I Die a možná i jiné knihy, sama už nevím. Každopádně musím říct, že se jedná o skvělou knihu s velmi silným příběhem, který vás donutí zamyslet se nejenom nad dějem v knize, ale i nad vaším vlastním životem. Dlouho jsem se musela rozmýšlet, na čí straně příběhu vlastně stojím, protože zpočátku není tak úplně jasné, kdo má pravdu a kdo ne.

Na začátku mi moc nesedla postava Ellie, připadala mi taková nemastná neslaná, bez vlastního názoru, ale časem se z ní vyvinula docela silní hrdinka, která dokázala zamíchat kartama. Jak? K tomu si budete muset přečíst knihu. Ačkoliv Ellie se mi na začátku nelíbila, Mikeyho jsem si opravdu zamilovala. Je vidět, že mu na své sestře velmi záleží a kvůli ní by udělala opravdu cokoliv, což je velmi obdivuhodné.

Abych to tedy nějak shrnula, opravdu vám tuto knihu můžu doporučit. Nejedná se o klasický milostný román, takže pokud knihy tohoto typu nemáte právě v lásce, pořád by se vám kniha mohla líbit. Já bych si ji klidně přečetla znova, kdybych k tomu ovšem měla čas. Nejprve bych ale měla přečíst těch 450 knížek, co mám na wishlistu.

Moje hodnocení:
4/5


Všimněte si, že jsem trochu poupravila hodnocení. Dávat sem 10 hvězdiček je až moc složité, takže jich bude 5, stejně jako na Goodreads, takže to aspoň nebudu muset upravovat.
Recenzi jsme tady dlouho neměli, ačkoliv pořád slibuju, že jich budu psát víc. No, tak aspoň dneska jsem se rozhodla jednu napsat. Budu ráda, když mi do komentářů napíšete, jestli jste knihu četli, nebo jestli vás třeba zaujala a chystáte se ji přečíst.

You Might Also Like

1 komentářů

Popular Posts