Top 10 Books - Fiction

2/28/2016 08:50:00 odp.


Ahoj, vítejte u nového článku. Dnes tady pro vás mám druhou část žebříčku mych nejoblíbenějších knih. V minulém díle jsem mluvila o klasikách, dnes se tedy podíváme na beletrii. Tady bylo mnohem těžší vybrat pouze 10 knih, protože jsem jich samozřejmě četla mnohem více, než těch klasik, ale nakonec se mi ten výběr podařilo zúžit na 10, ačkoliv si pořád říkám, že existuje více knih, které by si zasloužily tam být. Pořadí knih je docela náhodné, já se prostě nedokážu rozhodnout, které kniha by měla být na kterém místě, všechny by si zasloužily místo první, navíc každá kniha je jiná, proto se to ani nedá porovnávat. Ale už dost řečí a pojďme se konečně podívat na ten seznam.


1. Harry Potter - J. K. Rowling

Samozřejmě tady musí být zmíněn Harry Potter, jinak by tento seznam nebyl kompletní. Myšlena je celá série, nikdo po mě nemůže chtít, abych si vybrala jen jednu knihu. Uvažovala jsem, že tento seznam rozdělím ještě na série a jednotlivé knížky, ale přišlo mi, že už by to bylo překombinované, navíc já mnohem častěji čtu série, takže by to asi nebylo fér. K Harrymu asi nic moc psát nemusím, určitě jste ty knihy četli a pokud ne, tak to okamžitě běžte napravit. Já sama zrovna tuto sérii čtu znovu, zrovna jsem u čtvrtého dílu a stále ty knihy miluju.


2. Vampýrská Akademie (Vampire Academy) - Richelle Mead

Richelle Mead patří mezi mé nejoblíbenější spisovatele, takže je logické, že tady najdete Vampýrskou akademii. Nejsou tam klasičtí upíři, je to naprosto skvěle vymyšlené, má to úžasné postavy, zápletka je v každé knize lepší a lepší, prostě co víc si přát. Rose hathaway, hlavní hrdinka těchto knih patří mezi moje nejoblíbenější knižní postavy, protože je zábavná, chytrá, ale taky dokáže s přehledem nakopat zadek. A samozřejmě Dimitrij. A Adrian. Prostě spousta důvodů, proč ty knihy milovat. Teda až na ty obálky.



3. Pokrevní pouta (Bloodlines) - Richelle Mead

Série Bloodlines je spin-off výše zmíněné Vampýrské akademie, ve kterém se dostalo na postavy, kterým se v původní série nedostávalo tolik prostoru. Hlavní roli tady mají Adrian Ivaškov a Sydney Sage, ale setkáme se i s jinými oblíbenci. Nedokážu říct, kterou z těchto sérií mám radši, obě jsou naprosto dokonalé. Pokud si ji chcete přečíst, asi bych vám doporučila nejprve přečíst VA, protože lépe pochopíte celý princip vympýrů a samozřejmě tahle kniha navazuje na události z VA, takže by vám mohla pár věcí vyspoilerovat.



4. Hvězdy nám nepřály (The Fault in our Stars) - John Green

Jsem si jistá, že o téhle knize jste všichni slyšeli. Někteří ji milují, jiní ji nenávidí. Já patřím k těm, co ji naprosto zbožňují. Četla jsem ji poprvé hrozně dávno, ještě předtím, než se natočil film a předtím, než tím všichni začali být posedlí. Podle mě je ta kniha úžasná a má naprosto perfektně vyváženou vtipnou a smutnou stránku. Samozřemě u téhle knihy budete pravděpodobně brečet, ale má spoustu vtipných momentů a naprosto dokonalých citátů. Ani netuším, kolikrát jsem ji četla a když teď o ni píšu, mám chuť po ní zase sáhnout, takže ji nejspíš budu muset někam zamknout.


5. Selekce (The Selection) - Kiera Cass

Selekci jsem objevila teprve loni, ale okamžitě jsem se jí stala posedlá a od té doby jsem ty knihy četla několikrát, což jenom dokazuje, jak moc je miluju. Jo, uznávám, má to své mouchy, ale já jsem schopná těm knihám odpustit naprosto všechno. Netrpělivě očekávám vydání pátého, závěrečného dílu, který bude určitě úžasný. Pokud jste knihy četli tak musíte uznat, že Maxona, hlavní mužskou postavu nejde nemilovat. America je občas na zabití, ale Maxon je zlatíčko.



6. Sukuba (Georgina Kincaid Series) - Richelle Mead

Pokud jste si mysleli, že Richelle tady už neuvidíte, tak jste se spletli, najdete tady ještě jednu sérii - Sukubu. Tahle je narozdíl od Vampýrské Akademie a Bloodlines trošku "dospělejší", přece jenom, hlavní postava je sukuba, tak se to dá očekávat, že. Ale Richelle dokáže psát pro dospělé stejně poutavě, jako pro dospívající a já opět celou tuhle sérii miluju. V knihkupectví jsem narazila na poslední 3 díly ve výprodeji (první 3 už mám), takže si je asi brzo budu muset pořídit. Jakmile seženu peníze a způsob, jak si nevyčítat, že tolik utrácím.



7. Obsidian - Jennifer L. Armentrout

Narozdíl od ostatních knih jsem Obsidian četla relativně nedávno. Vlastně teprve tento měsíc. Ale já se do těch knih tak zamilovala, že jsem je tu musela dát a musela jsem se hodně ovládat, abych si všechny knížky nekoupila, protože na to jaksi nemám peníze. Bohužel knihy nejsou přeložené do češtiny, takže pokud si je chcete přečíst, budete muset sáhnout po anglické verzi. Ale věřte mi, že to za to stojí, protože Daemon Black je můj nový book boyfriend a to čelí takové konkurenci jako Adrian Ivaškov nebo Maxon Schreave. Většinou mimozemšťany moc nemusím, ale pane bože tihle jsou naprosto dokonalí a celé je to nabité akcí a po všech stránkách perfektní.

8. Hledání Aljašky (Looking for Alaska) - John Green

Další Greenovka, která vám dokáže zlomit srdce. Nedělám si srandu. Přesto tu knihu miluju. Celý ten koncept je velice povedený. Hvězdy mám sice asi radši, ale tohle je rozhodně moje druhá nejoblíbenější Johnova kniha.





9. Nezapomenutelná cesta (A Walk to Remember) - Nicholas Sparks

Nicholas Sparks patří mezi mé velice oblíbené autory, nicméně sem do žebříčku se dostala pouze jedna jeho kniha. Je možné, že už jsem na blogu mluvila o filmu, který je natočen podle této knihy, ale o samotné knize ještě ne. Opět kniha, u které nepřestanete brečet. Nebo aspoň já jsem nemohla. Je naprosto kouzelná a více realistická než zmíněný film, který ovšem taky miluju. Pokud ovšem nemáte rádi přeslazené romantické příběhy s rakovinou, nečtěte to.




10. Ten, kdo stojí v koutě (The Perks of being a Wallflower) - Stephen Chbosky

Pokud jste očekávali, že se rozloučíme s nějakou komedií, tak jste se spletli, protože i toho je kniha, u které prostě musím brečet. Asi jste si všimli, že je tady spousta brečících knih. Co k tomu dodat - jsem prostě masochista. Tohle je myslím první kniha, do které jsem se pustila v angličtině a je to už docela dávno, co jsem ji četla, nicméně i ted si pamatuju, jak na mě zapůsobila, na takové věci se nezapomíná. Taky ji doporučuju úplně každému, rozhodně stojí za to si ji přečíst.



A opět jsme se dostali na konec seznamu. Samozřejmě by tady mohlo být milion dalších knih, ale míst bylo jenom 10. Bylo orpavdu velmi těžké je vybrat, takže jsem většinou vybírala knihy, které už jsem četla dost dávno a od té doby si je několikrát zopakovala. Samozřejmě budu ráda, když mi do komentářů napíšete váš žebříček nebo aspoň pár vašich nejoblíbenějších knih.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Vampýrskou akademie mám také moc ráda, Dimitrije jsem si naprosto zamilovala. Hvězdy jsou nádhená kniha a na Hledání Aljašky se teprve chystám.
    Jinak se přiznám, že Harryho jsem nečetla a ani mě neláká, filmy mám ovšem moc ráda.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat

Popular Posts