For Darkness Shows the Stars (Diana Peterfreund) - Book Review

7/11/2016 03:42:00 odp.

Původní název: For Darkness Shows the Stars
Český název: -
Autor: Diana Peterfreund
Počet stran: 303
Jazyk: Angličtina
Formát: E-book
Nakladatelství: Balzer + Bra
Překlad: -
Rok vydání: 2012
Žánr: fantasy, dystopie, young adult, sci-fi
Oficiální anotace (EN): It's been several generations since a genetic experiment gone wrong caused the Reduction, decimating humanity and giving rise to a Luddite nobility who outlawed most technology.

Elliot North has always known her place in this world. Four years ago Elliot refused to run away with her childhood sweetheart, the servant Kai, choosing duty to her family's estate over love. Since then the world has changed: a new class of Post-Reductionists is jumpstarting the wheel of progress, and Elliot's estate is foundering, forcing her to rent land to the mysterious Cloud Fleet, a group of shipbuilders that includes renowned explorer Captain Malakai Wentforth--an almost unrecognizable Kai. And while Elliot wonders if this could be their second chance, Kai seems determined to show Elliot exactly what she gave up when she let him go.

But Elliot soon discovers her old friend carries a secret--one that could change their society . . . or bring it to its knees. And again, she's faced with a choice: cling to what she's been raised to believe, or cast her lot with the only boy she's ever loved, even if she's lost him forever.

Inspired by Jane Austen's Persuasion, For Darkness Shows the Stars is a breathtaking romance about opening your mind to the future and your heart to the one person you know can break it.

Moje recenze: Je celkem obvyklé vybírat si knihy podle obálky, ale už jste si někdy vybrali knihu, protože vás zaujal název? Nic jste o té knize nevěděli, ale ten název vás prostě uchvátil? Tak přesně tohle je důvod, proč jsem kdy narazila na For Darkness Shows the Stars. Časem jsem si tu anotaci přečetla, ale byla jsem si jistá, že když má takhle kouzelný název, tak prostě musí být dobrá.

Kniha je přirovnávaná k Persuasion od Jane Austen, což já bohužel okomentovat nemohu, jelikož jsem ji nečetla, ale trošku nádech Jane Austenové to podle mě mělo. I přesto jsem od knihy čekala nějakou akci, šokující zvraty, prostě něco, co člověk běžně od sci-fi a fantasy očekává.

Příběh se odehrává několik generací po genetickém experimentu, který lidi rozdělil na dvě rasy - "Luddiťany" a "Zredukované". Jedná se o můj vlastní překlad, tak odpusťte, jestli to zní trošku zvláštně. V době, kdy se příběh odehrává, se už lidé relativně vzpamatovali, proto se rasa pocházející ze Zredukovaných nazývá "Po" nebo taky "Děti Zredukovaných". Pokud byste chtěli celý proces těchhle experimentů více vysvětlit, tak to bohužel není v mé moci, sama se v tom docela plácám, ale prostě se chtěli nějak geneticky vylepšit, trošku se to zvrhlo a z nich se stali Zredukovaní, Snížení, nebo jak jim chcete říkat - něco míň, než lidé, ale přece stále lidí. Omlouvám se, jestli tenhle odstavec moc nedává smysl, ale já sama pořádně nevím, jak to chápat.

Hlavní hrdinou je Elliot Northová, Luddiťanka. Její nejlepší kamarád Kai je "Dítě zredukovaných". Elliot nesouhlasí s tím, jak se Luddiťané chovají ke Zredukovaným, ale je dítě, tudíž s tím nemůže nic udělat, ale snaží se pomáhat Kaiovi a nadále udržují jejich přátelství. Když se však Kai rozhodne utéct a zkusit najít lepší život, Elliot jeho nabídku jít s ním odmítne a zůstane na svém panství, což Kai bere jako zradu. Když se o 4 roky později vrátí, všechno se zdá být jinak, ale je možné, že i přesto některé věci zůstaly?

Elliot byla úžasná a být tam nějaká jiná postava, asi s tím brzo seknu. Byla schopna činit správná rozhodnutí, i když to bylo sebevíc těžké a nebála se něco obětovat pro vyšší dobra. Ačkoliv ji osud házel pod nohy jeden klacek za druhý, ona vždycky vstala a oklepala se. Pro mě byla neskutečně silná, inspirující žena.

Kai. Co mám říct o Kaiovi? Celou dobu jsem měla problém si na něj udělat názor a značnou část knihy mě štval. Přišel mi trošku jako malé rozmazlené děcko, které nedostalo lízátko a tak se pokusí znepříjemnit život každému, koho potká. Tak drastické to sice nebylo a většinou to zahrnovalo pouze Elliot, ale i tak mi lezl na nervy.

Upřímně, postav tam je spousta, ale ostatní na mě nezapůsobili vůbec nijak. Jak už jsem zmínila, Elliot byla jediným důvodem, proč jsem to dočetla, chtěla jsem vědět, co se s ní stane. Člověk celou dobu čeká na nějakou akci, ale ta se rychle objeví a rychle zmizí. Celou dobu jsem měla pocit, že se tam lidé jenom hádají, usmiřují, vyhrožují si, truchlí a tak podobně, což je sice hezké, ale tohle bylo přece fantasy, ne? Tak to trošku rozvinu, udělám tam nějakou vzpouru, pár lidí se pomlátí, prostě něco. Nevím, možná tam nějaká akce i byla, ale já ji třeba prospala.

Posledních asi 60 stránek už bylo lepších a dokonce se tam něco dělo, ale stejně to nestačilo. Mělo to relativně hezký konec, to jediné mě uspokojilo. Existuje ještě další díl, ale pokud jsem to dobře pochopila, tak tam jsou jiné postavy, čili tento příběh už je ukončen a za to jsem vděčná. Spoustě lidem se ta kniha líbí, takže bych ji úplně nezavrhovala. Přece jenom, já občas bývám docela náročná čtenářka, takže pokud máte chuť na fantasy ve stylu Austenové, tak to zkuste.

Ještě jsem chtěla zmínit, že celý příběh je prokládán dopisy, které si kdysi psali Elliot a Kai a ty mě opravdu bavily, protože přikládaly tomu ději úplně nový rozměr a člověk postupně poznával, co se tehdy vlastně stalo. Sice to vysvětlení za mě nebylo nic moc a občas jsem měla problémy ty vysvětlení chápat, ale dopisy byly fakt hezké.

Moje hodnocení:
3/5

You Might Also Like

1 komentářů

Popular Posts