My Top 10 Classic Books

2/26/2016 08:41:00 odp.


Ahoj, vítejte u dnešního knižního článku. Už hrozně dlouho jsem chtěla sestavit žebříček mých nejoblíbenějších knih, ale pořád jsem se k tomu neuměla dostat, protože to je neuvěřitelně náročné. Vybrat jenom 10 knih je prakticky nemožné, takže jsem tento žebříček rozdělila na dvě části - klasiku a beletrii. A dneska si ukážeme tu klasiku. Snažila jsem se je seřadit, nicméně jsem to pořád měnila a jsem si jistá, že dneska bych to seřadila jinak, takže to berte trošku s rezervou. Článek jsem chtěla vydat už před pár dny, ale pořád jsem se k tomu neuměla dostat. Teď má navíc šikulka Ella ruku v obvazu, protože si ji ve spánku narazila, takže používání myši je velmi náročné, ale zatím to kupodivu jakž takž zvládám.

1. Na Větrné hůrce (Wuthering Heights) - Emily Brontë

Tohle je zaručeně moje nejoblíbenější klasika, kterou jsem poprvé četla před mnoha lety a stále se k ní ráda vracím. Bylo mi asi 14, když jsem ji četla poprvé a vlastně to byla jedna z prvních klasik, kterou jsem četla. Ano, je to hodně depresivní kniha, která se nemusí líbit každému, ale já ji prostě miluju, protože mě vždycky přinutí přemýšlet. Doporučuji ji vždy úplně všem a nedám na ni dopustit, takže si rozhodně to první místo zaslouží.




2. Jako zabít ptáčka (To Kill a Mockingbird) - Harper Lee

Další moje srdcovka. Možná jste slyšeli, že v pátek, 19. února moje milovaná Harper Lee zemřela, proto si teď dáme minutu ticha na uctění její památky... Hotovo? Výborně. Jako zabít ptáčka je jedna z nejkouzelnějších knih, jaké jsem kdy četla. Nejenom že se zabývá velmi závažným problémem minulosti, je v ní jeden z největších knížních hrdinů, ale hlavně je celá psána z pohledu dítěte. Jany Louisy neboli Čipery. A samozřejmě ta metafora v názvu, kterou sama Jane krásně vysvětlí. No prostě dokonalost sama. Loni vyšlo pokračování, které jsem ale z jistých důvodů ještě nečetla a v nejbližší době se na to ani nechystám.



3. Jana Eyrová (Jane Eyre) - Charlotte Brontë

Samozřejmě nemůžu vynechat ani Emilinu sestřičku Charlotte, která nám tady obsadila krásné třetí místo. Jana Eyrová je naprosto nádherný příběh o lásce, přátelství, životě, odpuštění a mnohem více. Každý si zamiluje Janu a pana Rochestra. Tahle kniha má navíc mnoho velice povedených zpracování, pokud by se vám ji nechtělo číst, hlavně tedy zpracování z roku 2011 a pak minisérie tuším od BBC.





4. Pýcha a předsudek (Pride and Prejudice) - Jane Austen

Věřím, že toto je kniha, kterou většina z vás zná a spousta z vás ji určitě i četla. Elizabeth Bennet je ikonická knižní hrdinka a tajemný pan Darcy je neméně populární. Skvělý romantický příběh z minulosti, ke kterému se velmi ráda vracím a navíc má naprosto geniální filmové zpracování.





5. Jih proti Severu (Gone with the Wind) - Margaret Mitchell

Tohle je kniha, o které mluvím velmi často a jsem si jistá, že i tady na blogu jsem ji už zmínila. Miluju ten příběh a mám velmi ráda i hlavní hrdinku Scarlett O'Hara, kterou spousta lidí považuje za sobeckou a neschopnou, ale člověk jí jen musí porozumět. Ano, nebylo to zrovna nejukázkovější knižní hrdinka, ale člověk musí uznat, že se opravdu snažila, ačkoliv na to občas šla špatně. A hlavně mi jí celou dobu bylo hrozně líto.




6. Romeo a Julie (Romeo and Juliet) - William Shakespeare

Romeo a Julii zná asi každý, takže se k tomu moc rozepisovat nemusím. Klasický romantický příběh, který někomu může přijít přeslazený, přehnaný, nebo přitažený za vlasy, ale pro mě je to naprosto kouzelný příběh, na který nedám dopustit.





7. Hamlet - William Shakespeare

A ještě jednou Shakespeare. I Hamlet je naprosto geniálně zpracovaný, ačkoliv je to něco úplně jiného, než Romeo a Julie. Nedokážu se dobře rozhodnout, co z toho mám radši. Postava Hamleta je naprosto úžasně napsaná a člověk se u toho často i pobaví, což zní velmi neuvěřitelně, ale je to pravda.





8. Oliver Twist - Charles Dickens

Musím přiznat, že když jsem četla Olivera popré, vůbec mě to nebavilo, ale když jsem se do toho za rok pustila znova, naprosto jsem si ho zamilovala. Dickens má zvláštní vypravěcí styl, který nemusí sednout úplně každého, člověk si na to musí nejprve zvyknout, ale pokud se vám to povede, tak budete jeho knihy milovat. A Oliver Twist je asi nejznámější a podle mě rozhodně nejlepší.




9. O myších a lidech (Of Mice and Men) - John Steinbeck

Další kouzelný příběh, který je skvěle zpracován a zaručuju vám, že vám u něj ukápne i nějaká ta slzička (pravděpodobně víc), protože ten příběh je opravdu velmi silný a je to něco naprosto jiného, než předchozí knížky.






10. Velký Gatsby (The Great Gatsby) - Francis Scott Fitzgerald

Pro spoustu lidí je Velký Gatsby nudná kniha, ale mě osobně přišla skvělé, Fitzgerald skvěle vykreslil atmosféru tehdejší doby a příběh Gatsbyho a Daisy je nádherný. A samozřejmě je velmi zajímavé, že vypravěčem celého příběhu není hlavní postava knihy.





Tohle je tedy žebříček mých nejoblíbenějších klasik. Jaké knihy byste sem zařadili vy? Brzo se můžete těšit na pokračování se současnými knihami.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Chcela by som si prečítať niečo od Shakespearea a aj Pýchu a predsudok :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na větrné hůrce také patří mezi moje oblíbené knihy a také to byla snad první klasika, kterou jsem četla :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  3. Pýcha a predsudok a Veľký Gatsby obidve sú úžasné, ale viac som si zamilovala filmy ako knižky. :)

    www.tobecreativehasnolimits.blogspot.sk
    Pozývam ťa na moju giveaway. Budem rada ak sa zapojíš. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pýcha a predsudok a Veľký Gatsby obidve sú úžasné, ale viac som si zamilovala filmy ako knižky. :)

    www.tobecreativehasnolimits.blogspot.sk
    Pozývam ťa na moju giveaway. Budem rada ak sa zapojíš. :)

    OdpovědětVymazat

Popular Posts