Doubleinfinity Book Club Review - When We Collided (Emery Lord)

7/31/2016 12:31:00 odp.

Původní název: When We Collided
Český název: -
Autor: Emery Lord
Počet stran: 352
Jazyk: Angličtina
Formát: E-book
Nakladatelství: Bloomsbury USA Childrens
Překlad: -
Rok vydání: 2016
Žánr: román, young adult,
Oficiální anotace (EN): Meet Vivi and Jonah: A girl and a boy whose love has the power save or destroy them.

Vivi and Jonah couldn't be more different. Vivi craves anything joyful or beautiful that life can offer. Jonah has been burdened by responsibility for his family ever since his father died. As summer begins, Jonah resigns himself to another season of getting by. Then Vivi arrives, and suddenly life seems brighter and better. Jonah is the perfect project for Vivi, and things finally feel right for Jonah. Their love is the answer to everything. But soon Vivi's zest for life falters, as her adventurousness becomes true danger-seeking. Jonah tries to keep her safe, but there's something important Vivi hasn't told him.

Ještě než začneme vás čeká menší povídání. Možná jste si už všimli, že jsem založila vlastní knižní klub, psala jsem o tom článek a i v menu je o něm zmínka. Klub byl uveden do provozu v červenci a toto je první knížka, která se v něm četla. Každý měsíc vás vždy poslední den v měsíci čeká recenze na danou knihu, kterou nenapíšu pouze já, ale i moje dobrá kamarádka Amy, aby to bylo trošku jiné od klasických recenzí, a vy jste měli více úhlů pohledů na knížku. Tímto chci Amy moc poděkovat, že do toho se mnou šla, protože občas mívám dost šílené nápady, ale ona už je asi zvyklá. Pokud jste knihu četli, tak diskuze probíhá na klubové stránce, kde to můžeme rozebírat do detailů, tyto recenze jsou bez spoilerů, podrobnější názory budou k diskuzi, pokud tam teda někdo přispěje. Tak tohle už je asi na úvod všechno, užijte si recenzi a snad se tu za měsíc sejdeme i další knihy.

Moje recenze: Pro první knihu knižního klubu jsem sice nehlasovala, ale byla jsem zvědavá, co mě čeká. Příběh se odehrává v létě, takže na čtení je teď ideální doba. Hlavní postavy Vivi a Jonah byly skvěle vypracované. Vivi je hodně spontánní, bláznivá a kreativní dívka, ale brzy pochopíte, že za touto stěnou přehnané radosti se skrývá spousta problémů, ovšem chvíli trvá, než odhalíte jaké. Jonah je velice zodpovědný, obětavý, miluje svou rodinu a celkově lidi, na kterých mu záleží. A ačkoliv se může na první pohled zdát, že se k sobě Vivi a Jonah nehodí, tak je tomu právě naopak, skvěle se doplňují.

Byla jsem hrozně nadšená, že to není jenom takové lehké čtení, ale řeší se tam závažné psychické problémy jako deprese a jiné, ale to vám prozrazovat nebudu. Z tohohle úhlu pohledu to bylo velice realistické a všechny ty psychologické aspekty byly pečlivě domyšlené a dávalo to smysl, takže i proto jsem byla schopna velmi brzo odhalit diagnózu Vivi. Miluju takovéto psychologické romány, protože člověk se pak při čtení soustředí na spoustu věcí a má o čem přemýšlet.

Zajímavé je, že každá kapitola je vyprávěna z jiného pohledu, střídají se tam kapitoly Vivi a Jonaha, takže máme možnost více poznat oba dva a není to jen jednostranné vyprávění, jak na to jsme zvyklí z mnoha dalších knih. Dává to tam smysl, protože si nedokážu představit, že by to bylo jinak.

Celkový příběh byl skvěle stavěný a děj ubíhal tak akorát, ne moc rychle, ale zároveň se to ani nevleklo. Každý okamžik měl nějaký účel, nebyly tam žádné bezvýznamné scény na zaplácání místa, prostě tomu v podstatě nemám co vytknout. Přesto mi tam chyběl nějaké ten moment, který by mě ohromil a po kterém bych zůstala sedět jako přimrazená, pro mě to bylo maličko předvídatelné. Možná budete mít jiný názor, vůbec bych se nedivila, ale já se v té psychologii trošku orientuju, takže to tak překvapující nebylo. Neříkám, že to té knize nějak ublížilo, jsem za to ráda, ale čekala jsem tam nějaký zvrat. Snad chápete, co se vám snažím říct.

Rozhodně vám knihu můžu doporučit, protože jak už jsem řekla, zabývá se mnoha tématy, ne jenom těmi temnými psychologickými, ale je to taky o lásce, přátelství, dospívání a mnoho dalším. Myslím si, že čtení nebudete litovat.

Moje hodnocení:
4/5

Recenze Amy:

Here is something I never expected to feel: love at first sight for an entire family.

Vivi se na léto přestěhuje do Verona Cove. Jonah Daniels se od smrti svého otce spolu se staršími sourozenci stará o celou rodinu. Setkání s Vivi jim vrátí do života radost. Ale co když se i Vivi musí postavit svým démonům z minulosti?

My dark days made me strong. Or maybe I already was strong, and they made me prove it..

Zpočátku jsem vůbec netušila, co se v knize děje. První dvě kapitoly mě zmátly, ale zbytek knihy byl daleko lepší. Je střídavě vyprávěna Vivi i Jonahem. When We Collided se mi hodně líbilo, ale občas mě vytáčely postavy.

This girl witnessed my mom having a meltdown. And me having a meltdown because I have no idea what I'm doing. And she still comes back.

Vivi byla velmi živá a vtipná a bohužel také až příliš lehkomyslná, což mi na ní dost vadilo. Někdy jsem stěží dokázala překousnout její vrtochy a náladovost. Na začátku knihy to vypadalo, že Vivi bude pro Jonahovu rodinu přínosem. Postupně se však začala zvětšovat Viviina nedbalost a náladovost, čímž přiváděla Jonaha do nepříjemných či přímo problematických situací.

"Maybe we were dying planets, Jonah, being drawn into the darkness. When we collided, we bounced each other back into orbit. And now we have to do that-we have to return to our own paths because that's what we gave each other."

Jonah byl naopak vždy milý a obdivovala jsem ho za jeho obětavost a to, jak se stará o rodinu. O Jonahovi a jeho rodině se čtenář dozvídá mnoho informací. Naopak Vivi, přestože je komunikativní a společenská, zůstává tajemná. Čtenář postupně odkrývá Viviinu minulost z nejasných náznaků a jejího chování.

The scar runs like a pale river, crooked and winding down my arm, and I feel, as I always do, the desire to erase it.

Obě hlavní postavy (a vlastně i všechny vedlejší) jsem si nakonec oblíbila. Kniha byla velice čtivá a doporučila bych ji každému, kdo si chce přečíst zábavnou letní knihu, ve které se vyskytují i náročnější témata.

We know there are three little words branded inside my heart: Jonah was here.

Četli jste knihu s námi? Jak se vám líbila?

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Za těch několik let jsem si na tvé (často šílené) nápady zvykla. :D Jinak je hrozně divný na blogu vidět své ''dílo'', když už nebloguju :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tá kniha vyzerá úžasne! už len recenzie ma chytili a rozhodne si ju chcem prečítať :))
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat

Popular Posts