Falešný polibek (Mary E. Pearson) - Book Review

11/25/2017 04:03:00 odp.

Původní název: The Kiss of Deception
Český název: Falešný polibek
Autor: Mary E. Pearson
Počet stran: 365
Jazyk: Čeština
Formát: Pevní vazba
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Jana Jašová
Rok vydání: 2017
Žánr: fantasy, young adult
Oficiální anotace (CZ): Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického spojenectví.

Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a nevědomky i mezi dvěma záhadnými a přitažlivými muži - princem, kterého si měla vzít, a vrahem s úkolem jí zabít.

Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z nebezpečných cizinců.

Moje recenze: Po vydání téhle knihy u nás nastal obrovský povyk, všude se o ní mluvilo pouze v superlativech, všichni ji četli, všichni ji museli mít. V práci neuběhl den, kdy by se po ní nějaká slečna neptala. Já jsem si teda trošku počkala, až prvotní nadšení opadne a taky se do ní pustila. A co teda říkám já?


Princezna Lia je zasnoubená s princem, kterého nikdy neviděla, a to jenom proto, aby utužila vztahy se zemí, které ani její rodiče příliš nevěří. Už toho má ovšem dost, proto v den své svatby utíká, spolu se svojí služebnou Pauline. Ačkoliv celý život vyrůstala v paláci, princeznu opravdu moc nepřipomíná a je schopná utéct do vesnice a začít zde nový život, jako obyčejná dívka Lia. Co ovšem netuší je, že její zaslíbený princ se ji vydal hledat, a není jediný. Z jiné země za ní totiž poslali nájemného vraha, aby ji zabil. Jenže kdo je kdo?


Celý námět knihy je velice zajímavý, líbí se mi, jak je celá ta kniha zamotaná, jak člověk nemůže ničemu a nikomu věřit, protože všechno nakonec může být jinak. Nebo aspoň z počátku se mi to líbilo, jelikož se mi většinu tajemství povedl odhalit předem, ale tak z toho nemůžu úplně vinit autorku, za to si můžu sama, že mám tak dobrou intuici, že ano.


Princezna Lia se opravdu velmi liší od svých knižních kolegyň a nevědět to, člověk by nepoznal, že je princezna. Je chytrá, vynalézavá, dokáže se o sebe postarat, je pracovitá, není ufňukaná kvůli svému život (tedy ne nějak extrémně), prostě jako hrdinka mi byla velmi sympatická. Je sice pravda, že trošičku sobecky utekla před domluveným sňatkem, ale může se jí člověk divit? Už jenom to, že se rozhodla vzbouřit se tradicím a dokonce se jí to podařilo je obdivuhodné.


Pauline, její služebná a kamarádka je taková tichá, doplňující postava, ale přesto docela důležitá. S její pomocí Lia uprchla a byla schopna začít nový život daleko od domova, kde v ní nikdo nevidí princeznu.


Ralfe a Kaden. Jeden je zabiják, druhý je princ. No jo, jenže který je který, že? V celé knize jsou samozřejmě malé indicie ohledně totožnosti obou chlapců, ale i tak může být překvapení, jak to vlastně ve skutečnosti je. Jak bylo zmíněno výše, pro mě to moc dlouho tajemstvím nebylo, protože takhle mi to prostě přišlo logické a měla jsem pravdu, odhadla jsem je dobře, ale tak je to docela loterie, autorka neprozrazuje natolik, aby si člověk mohl být opravdu jistý, a já jsem tak trošku čekala, že se plést budu. Víc vám o hoších neprozradím, abych vám náhodou nenapověděla, kdo je kdo, to bychom nechtěli.


Historické pozadí příběhu pro mě bylo trošku složitější na pochopení, ale na konci knihy, když už jsem měla všechny informace se mi to povedlo dát dohromady a je to opravdu zajímavé, ta etymologie vzniku Morrighanu a ostatních zemí, Lia a její rodina, to všechno do sebe krásně zapadá, opravdu se jedná o komplexní svět, o jakém jste ještě nečetli. A autorčin vyprávěcí styl je velice čtivý, takže nudit se rozhodně nebudete.


Jaký je tedy rozsudek? Jo, chápu, co na tom lidi vidí, fakt je to dobré. Asi ne tak dobré, jak jsem čekala (ten hype bylo možná až moc silný), ale rozhodně nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo, bylo to jiné, než ostatní fantasy knihy. Možná, kdyby mě tam čekal opravdu nějaký velký šokující zvrat, tvářila bych se jinak, každopádně i tak to bylo velice příjemné čtení a už teď se těším na další díl.


Falešný polibek můžu jedině doporučit, pokud máte rádi fantasy s troškou tajemna a hlavní hrdinkou, která není pro změnu na zabití, tak na nic nečekejte a pusťte se do čtení.


Moje hodnocení:
4/5*

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Teď jsem dostala hroznou chuť si to přečíst. Škoda, že to bude muset nějakou dobu počkat, už mám naplánované jiné knihy.

    OdpovědětVymazat

Popular Posts