V šedých tónech (Ruta Sepetys) - Book Review

8/18/2016 08:27:00 odp.

Původní název: Between Shades of Gray
Český název: V šedých tónech
Autor: Ruta Sepetys
Počet stran: 288
Jazyk: Čeština
Formát: Vázaná kniha
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Petr Eliáš
Rok vydání: 2013
Žánr: román, beletrie, historie, young adult
Oficiální anotace (CZ): Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera k nim domů ale vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři.

Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům jejímu otci podaří je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech.

Linin pohnutý příběh je plný lidské krutosti a nenávisti, ale zároveň lásky a naděje. Otázkou zůstává, zda naděje a láska dokáží udržet člověka při životě a s hlavou vztyčenou dostatečně dlouho…

Moje recenze: Ještě než se dostanu k samotné recenzi, tak se vám chci omluvit. Poslední dobou tu nepřibývají skoro žádné články a to z toho důvodu, že jsem prostě neměla chuť a hlavni ani inspiraci nic psát. Poslední dobou je to se mnou hrozné, dny mi nějak utíkají a já mám pocit, že vlastně nic nedělám, pokud se teda sledování Dobré manželky nepočítá jako něcodělání. Velmi ráda, bych zase napsala nějaké články, nápady nám, ale vždycky se to zadrhne na tom samotném psaní. Doufám, že se to brzo zlepší, teď budu mít pár dnů docela nabitý program, ale nějak zjišťuju, že čím méně času mám, tím víc toho stihnu, protože pak nemám čas se flákat a zabývat se nepotřebnýma věcma. Každopádně tuto recenzi jsem měla napsanou už delší dobu, takže jsem aspoň udělala korekci, aby tady něco přibylo, a pokusím se zapracovat na svojí prokrastinaci. To už je na úvod asi všechno, jenom bych vám chtěla poděkovat, že na blog chodíte i přesto, že já tady nejsem.


Asi každý z nás už četl nějakou knihu, nebo viděla film s tématikou druhé světové války. Ale většinou se to asi týkalo Německa, Hitlera a židů, že? A pokud si chcete poslechnout příběh z jiného úhlu pohledu, pak je tohle kniha pro vás.


Lině je 15 let, žije v Litvě a brzy má nastoupit na uměleckou školu. Jednoho rána se jí však zhroutí život, když je i s matkou a mladším bratrem odvlečena sovětskými vojáky. Posadí je do vlaku, rozjedou se neznámo kam a netuší, kde je jejich otec. A co udělali? Nic. Byli považováni za potencionální hrozbu Stalinovi a tak byli odstraněni.


Ráda se něco dozvídám o druhé světové válce a tohle je druh příběhu, s jakým jsem se ještě nesetkala. Měla jsem možnost vidět, jak válka probíhala v jiných zemích a že Německo a Hitler nebyli jediní, kdo se dopustili křivdy na lidech, Stalin taky nebyl žádné zlatíčko. Upřímně člověk se celou tu dobu neubrání porovnávání s židy, ale nakonec dojde k závěru, že to prostě porovnat nejde. Alespoň já jsem k němu došla.


Kniha je psána pomocí krátkých kapitol, kde na konci je skoro vždycky malý úsek z minulosti, díky kterému máme možnost poznat Linin život předtím, než byla odvezena na Sibiř. Kniha je psána velice čtivě a vy celou dobu toužíte zjistit, jak to s Linou dopadlo.


Lina je velice silná a odvážná mladá dívka. Když jsem si ve stejné situaci představila sebe, bylo mi jasné, že bych nic takového nezvládla. Možná jsem rozmazlené, zaměřená na materialismus nebo kdoví co ještě, ale upřímně ruku na srdce - kdo z vás si něco takového dokáže představit?


Podle mě je tohle typ příběhu, který stojí za to si přečíst, může to změnit pohled, jakým se díváte na svět. Pro mě to byla skvělá kniha, jsem ráda, že jsem si ji konečně přečetla.


Moje hodnocení:
5/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Ja som knihu čítala, mám rada knihy s takouto témou, aj keď sú veľmi smutné...

    OdpovědětVymazat
  2. knihu som ešte nečítala ale vyzerá byť dobrá

    Pozývam ťa na moju GIVEAWAY, ktorá prebieha na mojom blogu, bola by som veľmi rada kedy sa zapojíš ♥

    OdpovědětVymazat

Popular Posts