A Court of Thorns and Roses (Sarah J. Maas) - Book Review

6/13/2016 05:41:00 odp.

Původní název: A Court of Thorns and Roses

Český název: Dvůr trnů a růží (vyjde v srpnu 2016)
Autor: Sarah J. Maas
Počet stran: 416
Jazyk: Angličtina
Formát: E-book
Nakladatelství: Bloomsbury Children's
Překlad: -
Rok vydání: 2015
Žánr: fantasy, hrdnské fantasy, román, new adult
Oficiální anotace (EN): When nineteen-year-old huntress Feyre kills a wolf in the woods, a beast-like creature arrives to demand retribution for it. Dragged to a treacherous magical land she only knows about from legends, Feyre discovers that her captor is not an animal, but Tamlin-one of the lethal, immortal faeries who once ruled their world.

As she dwells on his estate, her feelings for Tamlin transform from icy hostility into a fiery passion that burns through every lie and warning she's been told about the beautiful, dangerous world of the Fae. But an ancient, wicked shadow grows over the faerie lands, and Feyre must find a way to stop it... or doom Tamlin-and his world-forever. 
 
Moje recenze: Přiznávám, že mi docela trvalo se do knížky pustit a pořád jsem to nějak odkládala. Krásku a zvíře sice mám ráda, ale nikdy nepatřila mezi nejoblíbenější pohádky. Nicméně jak se blížilo datum vydání druhého dílu, řekla jsem si, že je na čase si to konečně přečíst a plynule pak navázat na druhý díl.

Jak už jste určitě všichni slyšeli, jedná se o příběh na motivy Krásky a zvířete. Poslední dobou jsou tyhle příběhy velice populární, převyprávěnou už najdete snad každou pohádku, jakou si dovedete představit, a musím říct, že mi to nevadí a ráda si tyhle modernější a upravenější verze přečtu. A ačkoliv se to od původní pohádky hodně lišilo, takže nikdo nemůže říct, že by to bylo vyloženě zkopírované, ta základní linie se v tom dala najít, takže pro mě to splnilo parametry mého očekávání.

Zhruba první třetina kniha pro mě byla trošku nudnější. Sice tam poznáváme svět, ve kterém Feyre, hlavní hrdinka žije, ale co se týče obsahové linie nic moc. Neodpustím si porovnání s druhou sérií Sarah, Skleněným trůnem, kde mě to chytlo hned od začátku. Proto jsem se docela bála, že to tak bude pokračovat a já si knihu neužiju. Naštěstí se to dost obrátilo ve chvíli, kdy byla Feyre nucena odejít s Tamlinem to Prythianu, tajemného království, o kterém koluje spousta pověstí a historek, ale jak se časem ukáže, nic z toho není pravda. Stejně tak se lidé pletou ohledně Fae, mytických bytostí, které tam žijí. To všechno se Feyre dozvídá během svého pobytu na Tamlinově sídle na Jarním Dvoře.

Jakmile se dějová linie trošku hnula kupředu, byla jsem spokojená. Od té doby se to totiž začalo stupňovat a objevilo se vyprávění Sarah, které všichni dobře známe a milujeme a konec byl teda vážně jízda, ty ona prostě umí a vy pokaždé hledíte, jako kdybyste právě spadli z višně, protože prostě nedokážete pochopit, co se to vlastně stalo. Já osobně si ty konce musím přečíst několikrát, aby mi nic neuniklo, protože to je vždycky nabité akci a děje se tam toho tolik, že snadno něco přehlédnete.

Jak už jsem naznačila, hlavní postavou je Feyre, lidská dívka, která se ocitne v kouzelném světě, protože zabije jednoho z jejich členů a musí tedy za jeho život zaplatit. Feyre ovšem není žádná obyčejná lovkyně nebo vražedkyně, ale trošku mi připomněla Katniss, protože stejně jako ona se i Feyre musela postarat o rodinu poté, co jí zemřela matka a otec se o ně postarat nedokázal. Feyre je pro mě skvělá hrdinka. Dokáže se za sebe postavit, nebojí se, je velmi chytrá a silná. Přesně takové hrdinky obdivuju, takže jsem si ji hned oblíbila. Musím říct, že charakterové rysy společné s Belle tam až tolik nevidím, ale pravdou je, že pohádku jsem četla jako malá a film jsem nikdy neviděla, takže se můžu plést.

Tamlin, který v příběhu má znázorňovat Zvíře, u mě od začátku způsoboval smíšené pocity. Na jednu stranu se k Feyře choval hezky, na druhou na něm ovšem bylo něco divného a toho dojmu jsem se po celou knihu nemohla zbavit. Každopádně jsem si ho v knize relativně oblíbila, měl spoustu skvělých momentů. Navíc se časem dozvíme, proč se občas choval tak, jak se choval, takže se některé věci dají pochopit a trošku zohlednit. Jeho nejlepší přítel Lucien mi byl mnohem sympatičtější a z nějakého důvodu jsem si na začátku myslela, že tam mezi nimi vznikne milostný trojúhelník. Ráda bych zmínila ještě jednu postavu, bohužel k jejímu popsání bych potřebovala informace, které by vám mohly prozradit důležité části děje, takže ji nakonec vynechám. Pokud jste knihu četli, tak určitě víte, o kom mluvím, a nebojte, o této postavě se pobavíme v recenzi na druhý díl.

Pokud máte rádi hrdinskou/epickou fantasy (dodnes se mi plete český ekvivalent pro high fantasy), tak se do toho určitě pusťte. A pokud máte rádi tvorbu Sarah, tak vás to rozhodně nezklame. Navíc vám prozradím, že druhý díl je ještě milionkrát lepší než první, takže pokud vás třeba první díl zklamal, tak se i přesto pusťte do druhého, protože ten je dokonalý, ale více o něm si povíme v samostatné recenzi.

Jelikož jsem ke knize měla menší výhrady, nedostane plný počet hvězdiček, ale i tak by mi nevadilo si ji přečíst znovu, však jsem si ji taky pořídila domů. Vy mi napište, jestli jste knihu četli a pokud ano, jak se vám líbila.

Moje hodnocení:
4/5

You Might Also Like

1 komentářů

Popular Posts