Doubleinfinity Book Club Review - Alex, Approximately (Jenn Bennett)

5/29/2018 09:11:00 odp.

Alex, ApproximatelyPůvodní název: Alex, Approximately
Český název: -
Autor: Jenn Bennett
Počet stran: 388
Jazyk: Angličtina
Formát: E-book
Nakladatelství: Simon Pulse
Překlad: -
Rok vydání: 2017
Žánr: román, young adult, contemporary
Oficiální anotace (EN): The one guy Bailey Rydell can't stand is actually the boy of her dreams-she just doesn't know it yet.

Classic movie fan Bailey "Mink" Rydell has spent months crushing on a witty film geek she only knows online as Alex. Two coasts separate the teens until Bailey moves in with her dad, who lives in the same California surfing town as her online crush.

Faced with doubts (what if he's a creep in real life-or worse?), Bailey doesn't tell Alex she's moved to his hometown. Or that she's landed a job at the local tourist-trap museum. Or that she's being heckled daily by the irritatingly hot museum security guard, Porter Roth-a.k.a. her new archnemesis. But life is a whole lot messier than the movies, especially when Bailey discovers that tricky fine line between hate, love, and whatever it is she's starting to feel for Porter.

And as the summer months go by, Bailey must choose whether to cling to a dreamy online fantasy in Alex or take a risk on an imperfect reality with Porter. The choice is both simpler and more complicated than she realizes, because Porter Roth is hiding a secret of his own: Porter is Alex…Approximately.


Moje recenze: Fanynka klasických filmů Bailey, neboli Mink, jak jí říká její otec, se seznámí se svou spřízněnou duší, klukem jménem Alex. Bohužel jenom na internatu, dělí je od sebe několik států. Jenže pak se Bailey rozhodně přestěhovat za otcem do Kalifornie, který čirou náhodou žije ve stejném městě, jako Alex. Tomu to ovšem neřekne a snaží se ho nenápadně najít. Do cesty se jí ovšem plete člen ostrahy muzea, kde Bailey začne pracovat. Kluk jménem Porter mám ovšem taky pár tajemství.

Alex, Approximately je taková roztomilá letní romance. V podstatě už z anotace se dozvíte, jak to dopadne, ale i kdyby tam ta jedna věta nebyla, tak je to naprosto očividné .Jedná se tedy o ten typ knihy, kde nejde o koenc jako takový, protože ten už dávno známe, spíš o tu cestu, jakou se k tomu konci dostaneme.

Co musím pochválit, jsou rozhodně postavy. Jsou naprosto skvěle napsané a propracované, ať už se ejdná o Bailey, Porter, nebo otce Bailey a jeho přítelkyni. Navíc jsou hrozně realsitické, prostě si dokážete představit, že ti lidé skutečně existují a že ten příběh by se skutečně mohl stát. Není to klasická instalove, kdy se postavy do sebe zamilují na první pohled, v této knize jde mnohem o víc, halvně o přátelství a porozumění, nejen mezi Bailey a Porterem.

Pokud jste fanoušci klasických filmů, tak si urcitě celé to prostředí zamilujete, protože polovinu času se Bailey a Alex koukají na filmy a diskutují o nich. Já jsem sice tyto narážky nepochopila, protože většinu filmů jsem neviděla, ale nevadí, jsem si jistá, že někdo to ocení. Každopádně se mi líbí ten námět knihy, že jde prostě o fanoušky, s tím se asi každý dokážeme ztotožnit, ne?

Rozhodně vám doporučuji si knihu přečíst, je to opravdu milá a sladká knížka, která zahřeje každé srdce. Sice se asi lépe hodí na léto, přece jenom se odehrává v letních měsících a v Kalifornii, ale určitě stojí za přečtení.

Moje hodnocení:
4/5


Recenze Amy:

All I want to do is make sure that Alex is an actual human being my age, preferably of the male persuasion, and not some creep who's trying to harvest my eyeballs for weird, evil laboratory experiments. That's not stalking, it's scoping.

Bailey je velká filmová fanynka, která si na chatu už měsíce dopisuje s Alexem. Začíná k němu něco cítit, i když je od sebe dělí několik amerických států a ani neví, jak vypadá. Bailey se naskytne příležitost přestěhovat se ke svému otci do Kalifornie, do města, kde bydlí i Alex. Setkání s Alexem ji láká, ale co když si nakonec ''naživo'' nepadnou do oka? Bailey tedy vymyslí plán, jak Alexe najít, aniž by tušil, že bydlí ve stejném městě. Když se ale na scéně objeví nesnesitelný a zároveň atraktivní Porter, Bailey neví, zda má vůbec ještě smysl Alexe hledat.

I'll do anything. Clean toilets. Take out trash. I'll even make announcements on that stupid-ass phone. As long as it means I'll have little to no contact with Porter freaking Roth, I'll do it with a smile.

Bailey hned pár dní po nastěhování do nového města začne pracovat v muzeu, kde pracuje Porter jako hlídač. Porter se chová naprosto povýšeně, má k Bailey hloupé poznámky, pije jí krev a celkově je naprosto hrozný, přesto (nebo právě proto) se začne Bailey líbit. Věřím, že hodně čtenářkám se bude Porter zamlouvat, ale mě teda moc neokouzlil. Většinu času byl docela na ránu a Bailey taky.

"You always go around sticking your hands down boys' clothes?" he asks.
"When they're full of baked goods."
"Tomorrow I'm coming to work with ten pounds of pastries in my pants."

Ještě než se Bailey do Portera zamiluje až po uši, snaží se najít Alexe, kterého zná jen podle zpráv. Asi nemá smysl před vámi tajit Alexovu identitu - buď jste si přečetli oficiální anotaci, nebo si to domyslíte - ano, Alex je Porter. Docela mě mrzí, že jsme ''Alexe'' moc nepoznali. Rozhodě jsem čekala, že těch zpráv bude v knize trochu víc.

I swear, every time I have any interaction whatsoever with Porter Roth, something always goes screwy. He's an electrical outlet, and I'm the stupid toddler, always trying to poke around and stick my finger inside.

V druhé půlce knihy se mi postavy už nezdály tak hrozné. Porter se už choval líp a bylo vidět, že mu na Bailey záleží, Bailey se taky vzpamatovala (i když měla výčitky vůči Alexovi), přesto se mi nejvíce líbily části, kde se objevila jejich společná kamarádka a kolegyně Grace nebo starý hlídač pan Pangborn. Tyto dva jsem si naprosto zamilovala.

Seeing the scars reminds me of something else about myself. Something I can't tell him. But it
tugs on a dark memory inside me that I don't want to think about, and a fluttering of unstable emotions threatens to break the surface.

V knize se objevují i vážnější témata - kupříkladu drogy či původ fobií hlavních hrdinů - i když jsou spíše na pozadí. Hlavní je samozřejmě dějová linka s Bailey a Porterem, která je plná sarkasmu, i když někdy to už je trochu přes čáru. Upřímně jsem z knihy docela zklamaná, čekala jsem, že se mi bude líbit daleko víc. HODNOCENÍ: 2,5/5*


With no warning, bright silver fills up my vision, blocking out the dark water. I jerk my head away from the glass and find myself inches away from a ginormous shark gliding past.

You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts