After: Polibek (Anna Todd) - Book Review

10/29/2016 05:26:00 odp.

Původní název: After
Český název: After: Polibek
Autor:Anna Todd
Počet stran: 528
Jazyk: Čeština
Formát: Brožovaná
Nakladatelství: YOLI
Překlad: Jana Jašová
Rok vydání: 2015
Žánr: young adult, contemporary
Oficiální anotace (CZ): ... můj život a moje srdce už nikdy nebudou stejné. Potom, co do nich narazil Hardin, už ne.

Tessa má všechno - žije v láskyplném prostředí s chápající matkou a má kluka svých snů, laskavého, milého, kterého jí závidí všechny kamarádky. Lepšího už si ani nemohla přát. Tessin pohodový život ale v okamžiku změní jediné setkání. Hardin je pořádně drzý kluk, s nepřeslechnutelným, nafoukaným britským akcentem, sexy rozcuchem, tetováním a piercingem ve rtu. Tessa si nemůže pomoct - Hardin je zkrátka jiný než ostatní kluci, které poznala...
A to po všech stránkách - dovede být i pěkně krutý. Neměla by ho spíš nenávidět? Neměla by jím Tessa pohrdat? Jak to, že se od něj nemůže odpoutat? Nedokáže to - i přes všechny jeho chyby a prohřešky. Intenzivní vášnivou blízkost střídají neustálá Hardinova zmizení a výbuchy vzteku. Může takhle vůbec vypadat láska? Tessa sama nevěří, že by takový vztah mohl fungovat. Ale… jde odolat jeho polibku?

Moje recenze: After jsem se dlouhou dobu vyhýbala a to ze dvou prostých důvodů. Zaprvé jsem se bála, že to bude strašná blbost. A za druhé jsem se bála, že to bude strašná blbost a mě se to bude líbit. Která obava se tedy nakonec vyplnila?


Autorka Anna Todd psala původní verzi na Wattpad. Tehdy to byla fanfikce s One Direction, kde jednotlivé postavy byly pojmenované po členech skupiny. V knižní podobě jsou jména upravené, takže z Harryho se stal Hardin a podobně. Netuším, jestli to má být fanfikce jenom na základě jmen, nebo tam je i něco jiného, na tohle byste se museli zeptat odborníka. Každopádně jsem ráda, že jsou ty jména změněná, protože takhle aspoň nejde poznat, co to čtete. A jelikož se neřadím mezi fanoušky One Direction, jsem za to vděčná.


Když jsem to začala číst, tak jsem si říkala, že to není tak špatné. Prostě takový ten klasický ohraný teenagerovský román, hodná holka se zamiluje do špatného kluka, on se zamiluje do ní, bla bla bla. Ale pak přišla ta správná sranda. Vážně to má být fanfikce 1D? Protože dle mého názoru je tohle parodie na 50 odstínů šedi pro mladší. A bohužel je to opravdu tak špatné, jak to zní. Ba možná ještě horší.


Existují dva druhy erotických scén - taková, kde je vám trapně z toho, že to čtete, trapně za autora, že to napsal, trapně za ty postavy, prostě to je celé trapné. A pak jsou ty scény, které si užijete, a plní svůj účel. Mou zkušeností nicméně je, že pokud se má jednat o erotický román, ve skutečnosti to bude pouze trapné a ani tohle nebyla výjimka. Paradoxně nejlepší erotické scény jsou v knížkách, které takové vůbec být nemají (že ano, Sarah J. Maas). A jestli mi někdo bude tvrdit, že tohle nemá být "erotický román", tak se s ním teda pěkně pohádám.


S touhle recenzí jsem musela pár týdnů počkat, až se uklidním, protože po dočtení jsem byla tak naštvaná, že si to ani nedovedete představit a v téhle recenzi by bylo každé druhé slovo sprosté (a to já fakt hodně sprostě mluvím jenom velmi výjimečně!). Teď už jsem vychladla, tak jsem schopná napsat konstruktivní kritiku. Tak trochu. Stále si totiž myslím, že tahle recenze nemá ani hlavu ani patu, ale kniha je na tom stejně, tak to spolu aspoň bude ladit.


Co to sakra bylo? Na takovouhle blbost mě nikdo nepřipravil, s tímhle jsem rozhodně nesouhlasila. Nejenže byl celý děj takový nucený a autorka hodně tlačila na pilu, aby Tessa byl ta hodná holčička, aby Hardin byl co největší hajzl, aby jejich "vztah" byl co nejdivnější a tak podobně. Ale kde přišla na takový nápad? To je fakt jak 50 odstínů šedi podruhé. Momentálně přemýšlím, jestli je blbější Tessa nebo Ana, ale zatím jsem na to nepřišla.


Na začátku knížky byla Tessa jenom "normální vysokoškolačka", která pochází z dobré rodiny a v životě neměla žádný průšvih. V zápětí se ovšem proměnila v holku, která po cestě na přednášku ztratila mozek a ani jí to nedošlo. Na druhou stranu - kdybyste ztratili mozek, všimli byste si toho? Uznávám, že asi ne. Ale stejně. To co předváděla a jak pořád Hardina omlouvala, z toho se mi chtělo brečet, křičet a vyhodit tuto knížku z okna (ale byla z knihovny, tak to bohužel neklaplo).


No a Hardin. Tak takového debila jsem už dlouho neviděla, kam se na něj hrabe Christian. Ten aspoň Aně jasně naznačil, jak to bude, zatímco Hardin… no, k tomu se radši vyjadřovat nebudu, přečtěte si knížku a dozvíte se to. Plusové body má za to, že si aspoň čas od času uvědomil, že se chová jako kretén. Ale stejně s tím nic nedělal. Je násilnický, majetnický, kontrolující, žárlivý a já nevím co ještě. Toho někdy potkat, tak mu vrazím takovou facku, že ho ani strýček Google nenajde.


Co se týče děje, tak k tomu se moc vyjádřit nejde, on tam totiž pořádně žádný není. Tessa se dá dohromady s Hardinem, Tessa a Hardin se pohádají, Tessa a Hardin spolu nemluví, Tessa a Hardin se dají dohromady a tak pořád dokola. Nicméně i tak zastávám názor, že takovou blbost si člověk musí přečíst, protože do té doby nepochopí, jak špatné to je. Takže ačkoliv jsem nebyla ani trochu spokojení, tak vám stejně řeknu - přečtěte si to. To se musí zažít na vlastní kůži. A pokud jste masochisti jako já, tak se pustíte i do dalších dílů.


Co se týče mého hodnocení - ono to mělo potenciál. Začátek té knihy byl dobrý, než se to zvrtlo. A bylo to dobře napsané. Koncept příšerný, postavy na zabití, ale aspoň to bylo stylisticky správně a jednotlivé slova, věty a následně i kapitoly dávaly smysl, na rozdíl od Odstínů, kde to bylo špatně už od základů. A občas to mělo světlé chvilky, takže tak. Pokud se vám Odstíny líbily, tak do toho jděte, asi budete taky spokojení. Jo a ještě na závěr - touhle recenzí nechci nikoho urazit, pokud se vám knížka líbila, tak se nic neděje, je to váš názor, ale já jsem tohle prostě napsat musela. Snad si rozumíme.

Moje hodnocení:
3/5


Četli jste After? Nebo se na to i přes tuhle recenzi chystáte?

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Tohle je určitě nejvtipnější recenze, kterou jsem četla. Je opravdu parádní a teď mám ještě větší chuť si ten nesmysl přečíst, protože jsem asi taky masochista. :DDD

    Úplně mě bojí tváře, a to nekecám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě tak pobavila :D. Já jsem při té korektuře dostala chuť si přečíst třetí díl :D

      Vymazat

Popular Posts