Books x E-reader

1/09/2016 01:20:00 odp.


Ahoj všichni.Omlouvám se, že tady několik dní nebyl žádný článek, nicméně jak už jsem zmiňovala, zrovna jsem uprostřed zkouškového období, takže to se mnou budete muset chvíli vydržet. Dnešní článek jsem chtěla napsat už hrozně dlouho a nedávno jsem na toto téma opět narazila a rozhodla jsem se, že je načase, abych se k tomu taky vyjádřila. Jak jste mohli poznat z názvu, budu srovnávat knihy a čtečky knih. Vlastním obojí, čtu obojí, takže snad dokážu porovnovat výhody i nevýhody. Uvidíme.

Jaká první se podíváme na knihy. Já čtení miluju domalička. Od té doby co jsem se naučila číst jsem pořád někde seděla s knihou a neomrzelo mě to doteď. Ano, je velice hezké vzít do rukou knihu, podívat se na obálku, cítit pod rukama stránky, přichnout k nim... problém nastává ve chvíli, kdy si chcete knihy koupit. Pokud nejste milionáři, tak vám právě finance mohou dělat problém. Ano, pokud máte práci a vyděláváte, tak si asi můžete dovolit utratit měsíčně pár stovek za knihy. Bohužel já jsem studentka bez vlastního finančního příjmu a z mého kapesného bych na jednu knihu musela nějakou dobu šetřit, což se mi zrovna nechce, nehledě na to, že bych si pak stejně neuměla vybrat, kterou si koupím.
Samozřejmě i na toto je řešení a to jsou knihovny. Ty jsou dneska v každém městě, některé větší, některé menší. Bohužel i tam nastává problém - nemají všechny knihy, po kterých toužíte popřípadě na ně musíte dlouho čekat. Ale já osobně knihovnu miluju, protože tam často narazím na nové knihy, které bych si mohla přečíst.

A teď plynně navážema na čtečku knih. V dnešní době existuje spoustu druhů, velikostí a v různých cenových kategoriích. Ano, na začátku to může být větší investice, jelikož se pohybuje v řádů tisíců, nicméně časem zjistíte, že se to vyplatí. Já jsem svoji čtečku dostala před rokem na Vánoce. Byl to docela nečekaný nákup, sháněli jsme ji doslova pár dní před Vánocemi, takže jsem je neměla nějak obhlídnuté, ale nakonec jsem si vybrala PocketBook 624 Basic Touch v bílé barvě. Vyšla zhruba na 2500 Kč, což sice není málo, ale já jsem moc ráda, že ji mám. Proč? Protože sebou ráda nosím knihy, abych si mohla ve volných chvílích číst, třeba při cestě vlakem. Ale když sebou máte tahat nějakou tlustou bichli, není to úplně nejpohodlnější, nehledě na to, že moje kabelka je už tak plná a docela těžká. Navíc se může stát, že v průběhu dne svou knihu dočtete a asi těžko sebou budete nosit ještě jednu náhradní.
Čtečky jsou velice lehoučké, takže ani nepoznáte, že ji tam máte. Můžete tam doslova mít tisíce knih. E-booky jsou levnější, než tištěné knihy (a nebo existují i jiné zdroje, záleží na tom, jak se na to díváte). Moje čtečka navíc není nasvícená, tím pádem vám neničí oči, protože stejně jako kniha potřebuje světlo a displej je podobný papíru a text je funkcí elektrického inkoustu, což taky šetří vaše oči. Ano, pro někoho to může být problém, ale existují i čtečky nasvícené, za ty si však už trošku připlatíte. Záleží na vašich preferencích. Navíc nepotřebuje záložky, kniha se automaticky otevře tam, kde jste skončili a pokud hledáte nějakou pasáž, pomocí vyhledávání slov ji lehce najdete.
Ale samozřejmě jsou tady i nevýhody, knihu si nemůžete osahat, nemůžete ji obejmout (což asi nedělá nikdo, jen já), necítíte pod rukama stránky knížek a hlavně si je nemůžete postavit do vaší knihovničky a prohlížet si je.

Plusy knih:
+ můžete si je osahat
+ můžete jimi listovat
+ hezké obálky
+ dobrý pocit, když se podíváte na svou krásnou knihovničku
+ vůně knih
+ nemusi se nabíjet a nemůže dojít k úplnému vybití

Mínusy knih
- jsou drahé
- jsou těžké, nevhodné na cestování
- v knihovnách nemají všechny knihy
- může být nepohodlné je při čtení držet

Plusy čtečky
+ lehká
+ určitě druhy šetří oči, chovají se jako kniha
+ automatický systém záložek
+ snadnější hledání v knize
+ spousta knih na jednom místě
+ dlouhá výdrž
+ vědší pohodlí při čtení

Mínusy čtečky:
- větší počáteční investice
- knihy jsou "schované", nemůžete se na ně dívat
- pokud svou čtečku zapomenete nabít, může se stát, že nebudete moci číst
- necítíte vůni knih
- nemůžete si na knihy sáhnout

A jaký je verdikt? Upřímně, nedokážu si vybrat. Miluju obojí. Svou čtečku bych za nic nevyměnila, ale pokud mám tu možnost, knihy si vypůjčím z knihovny, popřípadě jsem vděčná za všechny knižní dárečky nebo výhry. Osobně knížky už nekupuju, protože jak jsem řekla, jsou pro mě prostě drahé a vždycky najdou něco lepšího, do čeho investovat, protože vím, že knihu přečtu jednou a pak bude ležet v knihovničce, zatímco třeba oblečení nebo kosmetiku budu používat denně. Takže to je můj názor, neměli bychom zavrhovat ani jedno, ani druhé. Docela mi vadí lidi, kteří čtečky odsoudí aniž by se nad tím na vteřinu zamysleli, opravdu to má své výhody. Chápu, že každá má jiné preference, ale podle mě by člověk prostě neměl odsuzovat ani jednu možnost.

Co vy a čtečky? Vlastíte nějakou, nebo se zuby nehty držíte tištěných knih? Nebo plánujete její koupi?

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Ja čítam knihy aj na mobile, ale najlepšie sú tie papierové, už len ich vôňa :)
    stylebymyself.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Ctecku nemam a ani nechci, neuznavam to jako knihu. To radeji budu s sebou vlacet tezke bichle a rvat do toho penize. Takze za me ctecka ne.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat

Popular Posts