Bohové Olympu - Proroctví (Book Review)

11/20/2015 08:24:00 odp.

 Původní název: The Heroes of Olympus - The Lost Hero
 Český název: Bohové Olympu - Proroctví
 Autor: Rick Riordan
 Počet stran: 512
 Jazyk: Čeština
 Formát: Vázaná kniha
 Oficiální anotace (CZ): Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedená záhadným proroctvím. A podaří se při tom všem vypátrat i Percyho Jacksona, ztraceného hrdinu?

Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem. Pořádný malér ale je, když spolužáky nepoznáváš, nevíš ani, kdo jsi sám, a netušíš, jak ses tam vůbec ocitl! A to všechno je jenom začátek, protože na výletě v Grand Canyonu se začnou dít vážně strašlivé věci…

Moje recenze: Na tuto recenzi se chystám už dlouho, protože knihu jsem četla na konci srpna. Tady můžete krásně vidět, jak dlouho mi trvá, než se rozhoupu napsat nějaký článek (jakýkoliv). Dlouho jsem přemýšlela nad tím, co o této knize říct a obávám se, že to nebude úplně kladná recenze. Četla jsem původní sérii Percyho Jackson, která se mi hodně líbilo, proto jsem byla nadšená, když jsem díky naší knihovně zjistila, že existuje i spin-off této série a hodně jsem se těšila, až se do ní pustím. Bohužel jsem hodně rychle zjistila, že kniha se té původní sérii ani trochu nemůže vyrovnat. Částečně to je samotným příběhem a vývojem postav, ale obávám se, že svůj podíl na tom má i fakt, že v 19. letech už asi nejsem úplně cílová kategorie těchto knih, protože ačkoliv se řadí mezi young adult, asi ji spíše ocení mladší čtenáří. Ono i Percyho jsem četla, když jsem byla mladší, takže je možné, že ani tohle už by se mi teď tolik nelíbilo. Ale snažím se být ke knize objektivní a jak jsem zmínila, ani samotný příbeh se moc nepovedl a taky postavy si docela pohoršily co se týká jejich vývoje a nové prostě nejsou tolik zajímavé.

Námět příběhu není špatný, vlastně je to docela dost zajímavé, ale to zpracování se mi moc nelíbilo. Jak už jsem naznačila, setkáme se s několika novýma postavama, které si bohužel nenašly cestu do mého srdce, hlavně pak hlavní hrdina tohoto dílu Jackson mi přišel velmi otravný a celkově dost nesympatický. Snad nikdy jsem si nestěžovala na dlouhé knihy, ale tady bych si přála, aby byla kniha minimálně o 200 stran kratší, přišlo mi to hodně protahované a některé pasáže mi připadaly vyložené zbytečné.

A jaký je závěr? Jak už jste určitě pochopili, já jsem z této knihy byla hodně zklamaná, čekala jsem od ní víc. Ale kniha má docela slušné recenze i hodnocení, tak možná jsem pouze příliš náročný čtenář. Podle mého názoru je příběh určen pro maldší ročníky. Nezařadila bych ho úplně do young adult, spíš do dětské literatury. Pokud se vám líbila původní série Percyho Jacksona, tak bych to asi riskla a knihu si přečetla, třeba se vám líbit bude a pokud ne, vždycky ji můžete odložit, pokud nejste šílenec jako já a nemusíte dočíst každou knihu, kterou otevřete (včetně všech dalších dílů, pokud se jedná o sérii. Tomu se říká prokletí booknerdů). Pokud jste původní sérii nečetli, tak to samozřejmě nevadí, příběh se až na pár narážek té původní série netýká, ale nejsem si úplně jistá, jestli vás tolik zaujme. Moje hodnocení nakonec obsahuje 3 hvězdičky, ale to jen z toho důvodu, že jsem i přes zklamání pokračovala ve čtení této série a další díly jsou ještě o něco horší, takže tam bych potom asi musela dát nulu. Zatím jsem četla 3 díly a jediný první je ještě docela ucházející.

Moje hodnocení:
3/5

Když si teď při korekci tu recenzi čtu, tak je taková dost zmatená, za což se hodně omlouvám, ale lépe jsem to sepsat neuměla, protože i moje pocity a myšlenky ohledně této knihy jsou docela zmatené. Pokud jste někdo tuto knihu četli, byla bych moc ráda, kdybyste mi do komentářů napsali váš názor, protože jsem zvědavá, jestli se kniha nelíbila více lidem, nebo jestli je to čistě můj pocit.

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Mám radšej iné knihy, ale môže byť fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já taky preferuju jiná témata, ale nakonec pak čtu prakticky všechno :D

      Vymazat
  2. Ja som na tom ako Alex :) skor take romanticke dievcenske :)
    Pozyvam na 6rocnu GA o Biodermu, Macadamia Hair a vela ineho, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2015/10/6-blogove-narodeniny-najvacsia-blogova.html

    OdpovědětVymazat
  3. pripájam sa tiež som skôr na romantiku :)

    OdpovědětVymazat

Popular Posts