March - May 2017 in Books

6/21/2017 12:52:00 odp.


Ahoj, vítejte u nového článku. Ano, vím, zase jsem se trošku odmlčela a ještě jsem ty články nedohnala, ale znáte to, užívám si volno (nebo se o to aspoň snažím), koukám ostošest na filmy, snažím se číst, takže na psaní úplně nebyl čas a chuť, ale nebojte, já se do toho pomalu dostanu. Teď si hlavně potřebuju udělat pořádek v tom, jaké recenze potřebuju napsat, co za články bych v nejbližší době chtěla vydat, ale tím vás více nebudu zatěžovat, já to dám nějak dohromady a určitě něco bude. Dneska se ale podíváme, co jsem během té své tříměsíční pauzy četla. Celkově toho bylo docela dost na to, že jsem měla málo času. Celkem jich tady mám 30, což v průměru vychází na 10 knih za měsíc. A to není špatné, že? Ano, nejsou tam žádné velké bichle, ale i tak jsem spokojená. Je tam i hodně knížek do školy, které jsem se opravdu poctivě snažila načíst. Protože jsem opět naivně (a velmi mylně) předpokládala, že ten seznam budu potřebovat ke zkoušce. No, tak zase nic no. Ale aspoň mám načtené nějaké nové americké klasiky. A teď už se pojďte podívat, co pro vás mám.


1. Až se tě život zeptá..., Cecelia Ahern - První knihou v březnu byla další od Cecelie Ahern. Pokud mě znáte už delší dobu tak víte, že její knihy mám ráda, velmi často tam zasadí nějaký jakoby nadpřirozený prvek, kterým chce čtenářům vyslat správu. Jinak tomu nebyla ani u této knihy, kde má hlavní hrdinka schůzku se svým životem. Bohužel mě to až tak nezaujalo. Četlo se to dobře, příběh zajímavý, ale prostě četla jsem od ní i lepší knihy. 351 stran jsem četla od 13. února do 6. března, ale ne v kuse :)

2. Jednoho dne, možná, Lauren Graham - Jako správná fanynka Gilmorek samozřejmě zbožňuju Lauren Graham, takže jsem si nemohla nechat ujít její román, který vyšel už před několika lety, ale já na něj narazila až nedávno. Čtení to bylo opravdu zajímavá, Lauren má skvělý vyprávěcí styl, téma mladé herečky, která se snaží prosadit sice není úplně nejoriginálnější, ale tak Lauren jakožto herečka nám zase přinesla nový pohled na věc. 336 stran jsem četla 5 dní (7. - 11. března)

3. Stars Above, Marissa Meyer - Měsíční kroniky už mám za sebou, ale ještě mi chyběly doplňkové povídky, tak jsem se do nich v březnu pustila. Některé byly výborné, jiné bych až tak moc číst nemusela, ale krásně to doplnilo celý obrázek příběhu, za což jsem ráda. 400 stran jsem četla 10 dní (3. - 13. března)


4. Divočina, Cheryl Strayed - Autobiografická kniha vyprávějící o cestě jedné ženy na horských hřebenech. Určitě jste slyšeli i o filmu, který byl podle knihy zfilmován. Já ho před pár lety viděla, a když se mi teď dostala do ruky kniha, rozhodla jsem se jí dát šanci. Rozhodně zajímavá čtení, hlavně proměny autorky, z holky se zlomeným srdcem v neohroženou a samostatnou ženu. 400 stran jsem četla 7 dní (13. - 20. března)

5. Bartleby the Scrivener, Herman Melville - Hermana Melvilla můžete znát jako autorka Mobyho Dicka, příběhu o nejpopulárnější velrybě na světě. Já od něj potřebovala do školy přečíst nějakou knihu a nikdo samozřejmě nemá čas číst 700 stran Mobyho, takže volba padla na tuto kratičkou povídku. No, co o ní říct. Docela zajímavé téma, ale pro mě mírně matoucí a Melvillův literární styl není příliš poutavý. 64 stran jsem přečetla 30. března

6. Six of Crows, Leigh Bardugo - Six of Crows byla březnová kniha Doubleinfinity Book Club. Hrozně jsem se těšila, protože jsem slyšela velice pozitivní ohlasy. Bohužel nastalo velké zklamání, neuměla jsem se vůbec začíst, přišlo mi to hrozně složité, zmatené, pořádně jsem nerozuměla celému světu, takže jsem se nemohla dočkat, až to bude za mnou. Je to škoda, protože jsem měla opravdu velké očekávání. Ale už brzo vyjde v češtině, tak třeba to pro mě bude jednodušší a podaří se mi začíst. Víc v recenzi už brzy (ano, jsem velmi pozadu). 396 stran jsem četla 14 dnů (16. - 30. března)


7. Šarlatové písmeno, Nathaniel Hawthorne - Šarlatové písmeno jsem si chtěla přečíst už hrozně dlouho, někdy od střední. Až teď jsem měla tu příležitost, jelikož to byla jedna z povinných knížek americké literatury. Opravdu se mi to líbilo, když pomineme Hawthornův úvod, který k tomu posléze přidal. Bylo to hezky napsané, zajímavý námět i postavy a hlavně to bylo opravdu čtivé. 268 stran jsem četla 2 dny (30. - 31. března)

8. Dobrodružství Huckleberryho Finna, Mark Twain - Další knihou do školy je Huck Finn. Tady naopak zklamání. Zaprvé si myslím, že je to spíše čtení pro kluky, kteří to asi ocení víc, já na tyhlety dobrodružství nikdy až tak nebyla (když pomineme Enid Blyton). Zadruhé jsem na to už možná stará a přišla mi to prostě nerealistické. A opravdu mě to nebavilo, takže tak. 311 stran jsem četla 3 dny (31. března - 2. dubna)

9. Everything, Everything, Nicola Yoon - Everything byla dubnová kniha pro klub a tentokrát trefa do černého. Opravdu zajímavý námět knihy, který se jen tak nevidí, skvělé postavy i zpracování, bylo to romantické, napínavé a šokující, prostě všechno. Přečtené jsem to měla za jeden den, tak mě to chytlo a moc se těším na film. 320 stran jsem četla 3. dubna


10. Big Mushy Happy Lump, Sarah Andersen - Takovou chuťovkou byl nový komiks Sarah Andersen. Stejně vtipné jako jednička, přečtete to do hodinky a skvěle se pobavíte. 128 stran jsem četla 3. dubna

11. Confess, Colleen Hoover - Někdy v dubnu měla premiéru (tuším na Netflixu?) minisérie na motivy právě knihy Confess od CoHo. A jelikož jsem ji ještě neměla přečtenou, hned jsem se do toho pustila. K seriálu jsem se ještě nedostala, ale kniha byla skvělá, co jiného taky od CoHo čekat, že? Bylo v tom všechno, co od ní člověk v knize potřebuje. 306 stran jsem četla 2 dny (6. - 7. dubna)

12. After We Fell, Anna Todd - V dubnu jsem se rozhodla, že konečně dočtu tuhle sérii, abych to už měla z krku. Nejspíš bude recenze, potřebuju si trošku zanadávat. Protože tohle bylo hrozné. Přímo strašné. Proč to vůbec existuje? 849! stran jsem četla 5 dní (12. - 17. dubna)


13. After Ever Happy, Anna Todd - Pojďme slavit, konečně je tato série za mnou. A konečně nastala nějaká změna v "ději". Ne úplně k lepšímu, ale změna tam byla, takže aspoň něco. Jinak je to stále blbost na entou. 513 stran jsem četla 4 dny (19. - 22. dubna)

14. Daisy Miller, Henry James - Opět jsem se na chvíli vrátila ke knížkám do školy. Daisy Miller je povídka o mladé volnomyšlenkářské Američance, která přijede do Evropy, kde se ovšem čeká s ne příliš velkým přijetím jejich zásad. Bylo to docela zajímavé, ale ačkoliv to je povídka, tak psané takovým tím zdlouhavým stylem. 59 stran jsem četla 23. dubna

15. Věk nevinnosti, Edith Wharton - A ještě jedna povinná četba. Tady opět docela zklamání, bylo to naprosto jiné, než jsem čekala. Samé kecy, ale v podstatě se v té knize nic nestalo, všichni pořád dokola jenom o něčem mleli. Takže tedy nic moc. 303 stran jsem četla 5 dnů (18. - 23. dubna)


16. Manželovo tajemství, Liane Moriarty - Manželovo tajemství bude stejně jako Sedmilhářky zfilmováno a bude z toho seriál, v hlavní roli s Blake Lively, ale to jsem tehdy ještě netušila. Zajímavé čtení, sice trošku předvídatelné, ale na konci s námi Moriarty trošku zamávala, to jsem fakt nečekala. Četlo se to dobře, takže ačkoliv bych to znovu číst nemusela, nelituju. 389 stran jsem četla 4 dny (24. - 27. dubna)

17. Alex and Eliza, Melissa de la Cruz - Jakožto fanynka muzikálu Hamilton jsem si nemohla nechat ujít milostný příběh Alexandra Hamiltona a Elizabeth Schuyler. Samozřejmě, že muzikálu se to nevyrovná, ale bylo to velmi zajímavé čtení, detailněji se zabývá historickým pozadím setkání Alexe a Elizy. Moc hezky se to četlo, ačkoliv některé místa byla takové planější. 336 stran jsem četla 6 dnů (24. - 30. dubna)

18. A Court of Wings and Ruin, Sarah J. Maas - All hail Sarah J. Maas. Samozřejmě jsem si nemohla nechat ujít závěr ACOTARU. A bylo to boží. Naprosto úžasné. Dvojka stále vede, ale tohle! Feyre. A Rhysand! Feysand spolu! Lucien. A Rhysand! Já toho chlapa fakt potřebuju domů. No prostě skvělé, celou dobu jsem se bavila, párkrát málem dostala infarkt. Výborná kniha. A mimo jiné květnová kniha klubu. 707 stran jsem četla 7 dní (1. - 7. května)


19. The Valley of Fear, Arthur Conan Doyle - No dobře, tohle je trošku podvod. Sherlocka jsem začala číst loni, ale neuměla jsem to dočíst, takže jsem to nakonec v květnu někde v polovině vzdala. Prostě mě to nebavilo, takže to možná někdy přečtu celé znova, když budu mít náladu. Četla jsem to od 17. prosince 2016

20. Leaves of Grass, Walt Whitman - Další trošku podvod, protože jsem četla asi jen 100 stránek do školy, víc bych upřímně ani nedala. Jako jo, některé básně byly zajímavé, ale já prostě na poezii nejsem, nikdy tomu pořádně nerozumím. Četla jsem to od 1. - 8. května

21. The Wonderful Wizard of Oz, L. Frank Baum - Díky škole jsem se konečně dostala k původnímu příběhu o Dorotce a zemi Oz a bylo to super. Není to sice moje nová nejoblíbenější kniha, ale je to prostě Oz. 154 stran jsem četla 8. května


22. Moje srdce a jiné černé díry, Jasmine Warga - Velmi zajímavě zpracovaná kniha o sebevraždách. Má to své mouchy, pár věcí mi tam dost vadilo, ale jinak to bylo skvělé čtení. 260 stran jsem četla 2 dny (8. - 9. května)

23. Always and Forever, Lara Jean, Jenny Han - Samozřejmě jsem si nemohla ujít třetí kniha o Laře Jean, na kterou jsem se hrozně těšila. A bylo to úžasné. Roztomilé, veselé, sladké, ale místo dost hořko-sladké, protože se přece jenom s Larou a Petrem a všemi nadobro loučíme. Každopádně přesně tohle jsem potřebovala. 336 stran jsem četla 2 dny (10. - 11. května)

24. Ve tvých očích, Nicholas Sparks - Nejnovější kniha Sparkse, která vyšla v češtině. Má smysl to komentovat? Prostě úžasné, já jeho knihy fakt miluju. Tahle se navíc od ostatních trošku lišila, byl to trošku i thriller a bylo to opravdu moc zajímavé. 455 stran jsem četla 4 dny (11. - 14. května)


25. Knihovna duší, Ransom Riggs - Konečně jsem dočetla poslední díl Sirotčince, který jsem měla i na letošní TBR, takže další položka odškrtnuta. Bohužel teda nic moc, zaprvé jsem si už pořádně nepamatovala první 2 díly, za druhé trošku nuda. Nevím no, moc jsem si to neužila. Ale konec to mělo hezký, to zas jo. 496 stran jsem četla 10 dní (15. - 25. května)

26. Deník Bridget Jonesové, Helen Fielding - Rozhodla jsem se přečíst si knihy o Bridget, protože jsem je nikdy předtím nečetla. A bylo to skvělé rozhodnutí, je to vtipné, zábavné, praštěné, prostě Jonesovské. 259 stran jsem četla 2 dny (26. - 27. května)

27. Panenská růže, Lene Møller Jørgensen - 120 stran, 28 května


28. Zlatý pramen, Josefine Ottesen - 144 stran, 29. května

29. Dotek hvězdy, Lene Møller Jørgensen - 128 stran, 28. - 29. května

30. Ebenová pyramida, Ruben Eliassen - 128 stran, 30. - 31. května

Jak jsem byla mimo ze zkoušek, tak mě popadla touha vrátit se k W.I.T.C.H., takže jsem si v knihovně půjčila nějaké knížky, stáhla komiksy a časem půjdu na seriál. A je to super. Prostě W.I.T.C.H. jsou boží a stále je miluju. Nejsou to žádné literární skvosty, ale fakt mě to baví a hlavně to člověk za 2 hodinky přečte.

Takže tolik ke knihám za březen, duben a květen. No a brzo se už můžete těšit na shrnutí za červen. Jaké knihy jste četli v poslední době vy? Jaká vám nejvíc uvízla v hlavě?

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Bude recenze na After We Fell? To mě těší, aspoň se pobavím :D

    S těmi recenzemi nejsi pozadu jen ty. :D Zítra ti možná ty moje přijdou na e-mail :)

    OdpovědětVymazat
  2. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchod odkudkoli - Váš čas je drahý. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Popular Posts