Panika - Book Review

12/26/2015 06:15:00 odp.

Původní název: Panic
Český název: Panika
Autor: Lauren Oliver
Počet stran: 312
Jazyk: Čeština
Formát: Vázaná kniha
Oficiální anotace (CZ): Panika začala jako spousta věcí v Carpu, nudném malém městečku uprostřed ničeho - protože bylo léto a nebylo co dělat. O co v téhle hře jde? Je to prosté. Nemít strach.

Heather nejdřív ani nenapadlo, že by se do Paniky pouštěla. Nikdy by si nepomyslela, že je nebojácná a že by chtěla vyčnívat. Ale pak zjistí, že je tu něco a někdo, pro koho stojí za to bojovat, a je statečnější než kdy dřív. V sázce je příliš mnoho, ovšem výhra je vysoká, tolik peněz by jí umožnilo navždy opustit nenáviděné město a nechat starou Heather za sebou, pohřbenou v prachu.
Dodge se Paniky nikdy nebál, právě naopak. Pohání ho jeho tajemství, díky němu hladce prochází každým dalším kolem a je si sám sebou jistý. Ví, že vyhraje. Ale netuší, že není sám, kdo má tajemství. Všichni mají nějaký důvod proč hrát.
Heather a Dodgovi přinese hra nová spojenectví, překvapivá zjištění a možná i nějakou tu první lásku - a vědomí, že někdy nejvíc potřebujeme právě to, čeho se k smrti obáváme.
Moje recenze: Upřímně, když jsem knihu začínala číst, vůbec jsem nevěděla, co od ní očekávat, protože jsem ji zahlédla v knihovně, a už dlouho jsem chtěla od Lauren Oliver něco číct, takže jsem tu knihu rychle popadla, aby mi ji náhodou někdo nesebral (ne že by se to mohlo stát, když naši knihovnu navštíví tak 5 lidí denně, ale co kdyby náhodou). Ani jsem nečela anotaci, takové věci já občas naprosto vypouštím. A musím říct, že mě docela příjemně překvapila. Doma už jsem si tu anotaci přečetla a docela jsem se obávala, že to bude mix Hunger Games a Divergence a v reálném čase a prostoru. Chyba lávky, je to něco naprosto jiného. Jo, může to lehce Hunger Games připomínat, ale opravdu jen okrajeově a asi z toho důvodu, že Hunger Games jsem četla dřív. Jinak to nemá moc společného, obojí je postaveno na něčem jiném.

Panika je velmi napínavá kniha, která vás vtáhne do děje a když už si myslíte, že jse všechny záhady odhalili, objeví se něco nového, co vám opět vezme dech (ne doslova, tak se nebojte, že by ta kniha byla životu nebezpečná). Ale žádný strach, není to horor, spíš to je typ knihy, kde se vám nepovede hned na začátku odhalit konec, za což jsem neskutečně ráda, protože v dnešním knížním světě je to docela luxus. Opravdu to v mnoha ohledech dopadlo jinak, než jsem očekávala. Jakmile jsem se do ní začetla, jen velmi nerada jsem ji odkládala, protože jsem byla šíleně zvědavá, co se bude dít dál, jak to všechno skončí. Takže na tohle se při čtení připravte.

Teď něco k postavám. Heather jsem měla ráda od začátku, není příliš otravná, jak to někdy hlavní hrdinky dokážou. Fandila jsem i Bishopovi, také velmi dobrá postava. Ale abych byla upřímná, na ostatní postavy si příliš nepamatuju. Jako jo, vybavím si její kamarádku i Dodge, dalšího hráče Paniky, nebo dokonce její sestru, ale nezanechali ve mě tak hluboké pocity, abych o nich mohla i po takové době vyprávět. Takže až na hlavní dvojku lehce slabší postavy, ale zase ten příběh to všechno vynahradí.

A jak tedy hodnotím? Velice kladně. Knize jsem dala 4 hvězdičky z pěti? Proč ne pět, ptáte se? No, důvodu je mnoho. Zaprvé nechci všemu rozdávat plný počet hvězdiček, to si šetřím pro ty orpavdové srdcovky (ačkoliv itěch je docela hodně). Zadruhé jsem zkritizovala postavy. A zatřetí - ačkoliv je ta kniha skvělá, tak ve mě nevyvolala pocit, že bych po ní v nejbližší době musela znovu sáhnout Ano, opravdu se mi líbila, to jo, ale prostě mám pocit, že podruhé už bych si ji tolik neužila. Ale nebráním se tomu, pravděpodobně si ji v budoucnu znovu přečtu. Jen ne tak krátce po prvním čtení. A věřte mi, že existují knihy, které bych mohla číst pořád dokola a nikdy by mě neomrzely (například Vampýrská akademie. Nedávno jsem to znovu dočetla a už teď mi to chybí. Nebo Selekce). Pro všechny tyto důvody jí odebírám jednu hvězdičku.

Moje hodnocení:
4/5

Pokud máte rádi lehce dystopické young adult knihy (což je naprosto šílený popis, který knize vůbec neodpovídá, ale já fakt nevím, jak to popsat), tak si knihu přečtěte. Není to fantasy, není to sci-fi, není to romantika (většinou), ale není to ani klasický dramatický román. Má to možná trošku od každého? Nebo možná od ničeho, já fakt nevím, tahle kniha se šíleně blbě popisuje. Každopádně je to young adult, na tom se všichni shodneme. Takže si přečtěte anotaci a pak se rozhodnětě. Nebo to udělejte jako já a náhodně si domů odnášejte knihy. Třeba se vám to taky vyplatí. Tímto se s vámi pro dnešek loučím a snad se brzo opět sejdeme u knižní recenze. Každopádně teď mám v plánu několik knižních článků, na které se neskutečně těším, tak snad budou bavit i vás. A ne, neprozradím vám, co jsou zač. Na to si budete muset počkat.
P.S. Asi jste to nikdo nezaregistrovali, ale blog už pár dnů najdete i na Facebooku. V nejbližší době bych chtěla dát odkazy do menu, i na Instagram a tak podobně.

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Tyjo, vypadá rozhodně hrozně zajímavé, ale nějak nevím, co si o té knize myslet :D podle obalu se mi hned vybavila Zmizelá, která je teda neskutečně skvělá, ale zároveň dost děsivá kniha... :D
    Getmovin by Deni

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka vypadá moc dobře, asi bych mohla po dlouhé době něco přečíst.
    Pinki Claire

    OdpovědětVymazat
  3. Na túto knihu má už dlhšie zálusk :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle knížku jsem taky viděla v knihovně O.o Sakra, tak to bych si ji měla taky půjčit!
    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ja mam radsej pokojnejsie a veselsie citanie :-)
    Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat

Popular Posts