Top 10 Books of 2017

12/31/2017 07:26:00 odp.


Ahoj, vítejte u nového článku. Je tady konec roku 2017, a tak je třeba ohlédnout se zpět. No a dneska jsem si pro vás připravila nejlepší desítku knih, které jsem v roce 2017 četla. Všechno to jsou knihy, které jsem letos přečetla poprvé, byly tam i nějaké re-readingy, ale ty sem nemá smysl zařazovat. Nemusí to nutně být knihy, které vyšly letos, protože to už by bylo moc zamotané, hlídat, kdy co vyšlo, v jakém jazyce, v jaké zemi atd. Takže to jsou knihy, které někdy vyšly a já je letos přečetla. A ještě chci podotknout, že řazení knih je čistě náhodné, nemám žádné první ani poslední místo, prostě jsem vybrala knihy, které se mi líbily, a dále jsem je netřídila. Tak pojďme na to.



1. Poslední aristokratka, Evžen Boček

Ačkoliv nečtu moc české autory, tak jsem se letos hecla a několik českých knih jsem přečetla. A musím říct, že jsem byla příjemně překvapená, jak se mi líbily (aspoň tedy některé). A taková Poslední aristokratka se rovnou dostala do Top 10. Pokud jste knihu nečetli (tak dočíst článek a začít číst knihu), tak vám přiblížím, o čem to je. Děj se odehrává v 90. letech, kdy se aristokratická rodina Kostků žijících v Americe vrací do Čech, jelikož jim navrátili jejich majetek, hrad kostku. Tatínek Čech, maminka Američanka, dcerka tak půl na půl. K tomu hypochondrický zahradník, kastelán s alergií na lidi a alkoholická kuchařka a hospodyně v jednom. Celé to je psaná formou deníkového zápisu Marie Kostkové z Kostky. A musím říct, že takhle vtipnou knihu jsem už dlouho nečetla, fakt jsem se skoro celou dobu smála, od začátku do konce. Jedná se o trilogii, takže musím co nejdřív dočíst zbývající díly.


2. Doon, Carey Corp, Lorie Langdon


Doon byla lednovou knihou Doubleinfinity Book Club a nemohli jsme začít lépe. Jedná se moderní alternaci na hru Brigadoon. V podstatě se dvě kamarádky vydají do Skotska, protože ta jedna tam má chatu. No a jak už to tak bývá, omylem (či snad úmyslně), se dostanou do magického království Doon, které je třeba zachránit od zlé
čarodějnice (protože co jiného taky dělat v království, že?). Ale věřte mi, že je to úžasná knížka, napínavá, kouzelná a hlavně Skoti! A v kiltu ♥. Respektive Jamie v kiltu. Může mi někdo říct, proč se všichni sexy Skoti v kiltu jmenují Jamie? To abych se do toho Skotska vydala taky. Určitě nebude vypadat divně, když se budu chlapů na ulici ptát, jestli se náhodou nejmenují Jamie a nemají kilt, že?

3. Počkám na tebe, J. Lynn

Počkám na tebe jsem četla teprve nedávno a celkem náhodou. V knihovně jsem si všimla dvou knih od J. Lynn (aka Jennifer L. Armentrout), tak jsem je vzala. Až doma jsem zjistila, že se jedná o třetí a pátý díl, tak jsem se logicky musela přečíst první. A zamilovala jsem se. Do Camerona. Do Avery. Do J. Lynn. Do všeho. Kniha je o devatenáctileté Avery, která utíká před svou minulostí, a nastupuje na vysokou školu daleko od domova. Hned první den se doslova srazí s Cameronem Hamiltonem, který ji uchvátí a ona jeho. Ovšem všechno je to hodně komplikované. Ale hrozně romantické. No a Jennifer prostě umí psát erotické scény, co si budeme povídat.

4. Confess, Colleen Hoover

Ještě stále jsem nečetla všechny knihy Colleen, ale snad jednou. Letos jsem se rozhodla pro Confess, kvůli seriálu, který jsem stále ještě neviděla. Auburn Reed potřebuje práci, a tak se ocitne v uměleckém studiu Owena Gentryho, kde kromě práce najde ještě něco - zalíbení v jeho majiteli. Jenže nad ním visí děsivé tajemství. Ovšem to nad Auburn vlastně taky. A celé je to zamotané a tajemné a děsivé a já nevím co ještě. Ale znáte CoHo, takže samozřejmě velká romantika, od které se nemůžete odtrhnout.

5. Everything, Everything, Nicola Yoon

Další knihy z klubu, tentokrát kvůli filmu, který se blížil do kin. Od Nicoly to byla moje první kniha, ale bože to se tak dobře četlo. Měla jsem to přečten za den a to jsem byla ve škole. Je to neskutečně poutavé, napínavé, člověk neví, co se bude dít, ačkoliv si myslí, že to ví. Nechybí nějaká ta láska, několik zvratů, srdceryvných momentů, prostě všechno, co dobrá kniha musí mít.


6. Sůl moře, Ruta Sepetys

První kniha roku 2017 a hned trefa do černého. Ruta prostě psát umí, je jen málo lidí, kteří dokážou takhle skvěle napsat román zabývající se historií. Tentokrát jsme se stali svědky obrovské námořní tragédie druhé světové války na lodi Wilhelm Gustloff. Kniha vypráví příběhy několika lidí různých národností, které se navzájem prolínají a nechybí ani spojení s V šedých tónech.

7. A Court of Wings and Ruin, Sarah J. Maas

Samozřejmě tady nesmí chybět ani Sarah a její zakončení původní trilogie ACOTAR. No, to byla jízda, bože můj. Celou dobu jsem se bála o životy všech, včetně toho mého, protože ta to teda parádně rozjela. Ani na chvíli jsem se nenudila, furt se tam něco dělo, dvory, válka, Rhysand ♥ Fakt mě to málem zabilo, v nejvíc inkriminující dobu mi začínala směna v práci. Prostě tuhle sérii musí každý povinně přečíst.

8. Papírová princezna, Erin Watt

Další případ knihy, kdy se člověk není schopen odtrhnout. Sirotek Ella jistí, že přece jenom měla otce, který tady už sice není, zato se ukázal jeho nejlepší přítel a tak se ocitá v obrovském domě plném chlapů, kteří nejsou příliš nadšení, že se tam objevila. Nejvíce jí to dává najevo Reed, který se jí velmi aktivně snaží zničit život. Ale vydrží mu to?

9. Ve tvých očích, Nicolas Sparks

Letos jsem zvládla jenom jednu Sparksovku, ale zase mě to dostalo. Tahle byla jiná, temnější než ty ostatní, jednalo se totiž trošku o detektivku/thriller v jednom. Ale tato změna knize jenom prospěla, pořád to je starý dobrý Sparks, i když se zabývá jinými tématy než tím, že někdo umřel, umírá nebo se chystá umřít.


10. Always and Forever, Lara Jean, Jenny Han

No a náš seznam završíme závěrem sérii To All the Boys I've Loved Before, která je stále nejroztomilejší sérii, jakou jsem kdy četla. Závěr byl úžasný, ačkoliv jsem smutná z toho, že je konec a nebude žádný další Peter Kavinsky ani holky Songovky. Bože, já to musím přečíst všechno znovu. Každopádně tato kniha splnila všechno, co jsem od ní očekávala a ještě mnohem víc.


A to je konec mého seznamu. Za zmínku ještě stojí pár knih, které se na poslední chvíli do seznamu nedostaly, a to Adulthood is Myth, Fantastická zvířata a kde je najít - původní scénář, Neohlížej se, Losing it nebo The Assassin's Blade. A nebojte, s podobnými seznamy nekončím, minimálně vás brzo čeká opak, tedy knihy, které mě v roce 2017 zklamaly.

Jaké nejlepší knihy za rok 2017 jste přečetli?

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Nejvtipnější knihou je rozhodně Aristokratka. Největším překvapením po všech stránkách je Raven Boys. Velmi příjemným překvapením je Selekce, které jsem moc nadějí nedávala. Sérii ACOTAR musím vyzdvihnout kvůli akci a přátelství hlavních hrdinů. Doon a Eliza and Her Monsters - moc čtivé a navíc Veronica i Eliza se mi dost podobají. Dále se mi opravdu hodně líbilo Made You Up, takže další knihu, kterou tato autorka napíše, tak asi budu hltat jak divá. :D No a ještě nesmím zapomenout na Six of Crows, kterou jsem zpočátku nesnášela a nakonec milovala. :D

    OdpovědětVymazat

Popular Posts