My Top 10 Christmas Movies

12/19/2015 01:31:00 odp.


Přeju všem hezkou sobotu. Dnešní článek už jsem chtěla napsat hrozně dlouho, ale jelikož jsem minulý týden psala 4 zápočtové testy a nechtěla jsem je v lednu opakovat, neměla jsem na nic čas a pořád jsem se učila. Teď už je mám naštěstí za sebou (pokud chcete, můžu vám o tom něco napsat), takže se na chvíli můžu soustředit na blog, ačkoliv mě v lednu čeká zkouškové. Nicméně dneska se konečně podíváme na moje oblíbené vánoční filmy. Vybrala jsem 10, které mám asi nejradši, ale samozřejmě jsem jich viděla mnohem, mnohem více.


1. The Polar Express (Polární express)

Polární expres vypráví příběh chlapce, který stále věří v Santa Clause, i přesto, že si z něj jeho cyničtí a "vyspělejší" kamarádi utahují a dělají legraci. Chlapcova víra je odměněna na Štědrý den, když před jeho dům dorazí parní vlak řízený Tomem Hanksem a odváží jej i jeho nevěřící přátele na cestu na Severní pól.

Asi můj naprosto nejoblíbenější vánoční film je Polární express, který sleduju už od dětství a ani jeden rok ho nevynechám. Ten film je prostě kouzelný, naprosto ho zbožňuju a letos jsem ho ještě neviděla, takže to musím napravit.

2. Niko & The Way to the Stars (Sobík Niko)

Dobrodružný animovaný film pro celou rodinu o malém sobíkovi Nikovi. Niko věří, že otec, kterého nikdy nepoznal, je jedním ze světoznámé letky Santa Klause. Jeho největším snem je naučit se létat stejně dobře jako jeho otec. Dospělí z Nikova stáda však nemají pro sobíkův talent nejmenší pochopení a děti se mu smějí. Vlastně vůbec nikdo nevěří, že jeho otec je mezinárodní hvězda. Jediný, kdo ho podporuje a věří mu, je neohrabaná veverka jménem Julius. Přes přísné zákazy stáda se Niko rozhodne nacvičovat svůj let na kopci, na němž hrozí útok hladových vlků. Při jeho smůle ho samozřejmě vlci zbystří a celé stádo se musí vydat hledat nový úkryt. Niko se cítí provinile, a proto opustí stádo, svou matku i kamarádku Sagu a společně s Juliem se vydá na dalekou cestu za svým otcem…

Tak jo, tohle je asi film, který se většině lidí nebude líbit, protože to je typický animák pro děti, ale já ho stejně miluju. Postavy jsou hrozně roztomilé, celkově je to takový milý film (teda až na zlé vlky) a hezky se na to dívá.

3. Love Actually (Láska nebeská)

Láska nebeská, nová romantická komedie ve stylu Čtyři svatby a jeden pohřeb, Notting Hill a Deník Bridget Jonesové, nás zavede do současného předvánočního Londýna, kde se odehraje příběh skládající se z mnoha nádherných milostných historek - někdy romantických, někdy smutných, někdy pošetilých. Žádná nepostrádá svůj osobitý humor. Všude, kam se podíváte, způsobuje láska chaos. Od nově jmenovaného ministerského předsedy, který se zamiluje 30 vteřin poté, co vejde do úřadu na Downing Street, až po smolařského prodavače sendvičů, který nemá s dívkami ve Velké Británii prostě štěstí a raději proto odjíždí do Wisconsinu; od spisovatele, který dostal košem a vypaří se do jižní Francie utěšit své bolavé srdce, až po stárnoucí rockovou hvězdu, která se snaží o come-back za každou cenu; od nevěsty, které dělá starosti nejlepší přítel jejího muže, až po ženu, které dělá starosti její manžel; od chlapce, který se zakoukal do nejkrásněší dívky ve škole, až po jeho nevlastního otce, který se zakokukal do Claudie Schiffer. Tyto londýnské životy a lásky se setkají, smísí a nakonec vše vyvrcholí na Štědrý večer s romantickými, dráždivými a komickými důsledky pro všechny zúčastněné.

Myslím, že ani neexsituje člověk, který by Lásku nebeskou neznal. Tohle je prostě typický vánoční film, který je zábavný, napínavý, smutný, protostě po všech stránkách skvěle zpracovaný. A samozřejmě má i úžasné obsazení.

4. Christmas in Conway (Vánoce v Conway)

Duncan se rozhodne dát své milované, těžce nemocné ženě Suzy perfektní vánoční dárek - jízdu na opravdovém ruském kole postaveném na jejich vlastním dvorku. Proč? Protože na něm před lety požádal Suzy o ruku.
Tento inspirativní rodinný film vypráví příběh muže jménem Duncan, který se i navzdory své pověsti místního skrblíka chová za zavřenými dveřmi svého domova jako milující manžel. Duncan se však rozhodne dát svou oddanost celému světu na odiv, takže když jeho žena Suzy onemocní, bere na sebe monstrózní úkol - k Vánocům Suzy na dvorku postaví ruské kolo v životní velikosti. Přesně takové, na jakém ji kdysi požádal o ruku.

Tohle asi bude film, který většina z vás nezná. Jedná se o televizní film americké stanice Hallmark Channel. Každý rok začnou od listopadu vysílat své vlastní vánoční filmy, většinou jich je nějak 25. Já jsem neviděla úplně všechny, ale moc ráda se na ně dívám. Jsou to nenáročné filmy plné vánoční atmosféry (americké pochopitelně), která vás uklidní a naladí. V tomto filmu navíc hraje moje milovaná Mandy Moore.

5. How the Grinch Stole Christmas (Grinch)

Grinch přišel na svět stejně, jako všichni Kdovíci z městečka Kdosice. Jedné chladné noci přistál ve svém parapleštníčku na prahu dvou dobromyslných sester, Růži a Kláry. Ujaly se ho s láskou, přestože už od první chvíle tušily, že se od ostatních kdosických mrňat liší. V osmi letech Grinchovi narostly vousy a chlupy, navíc nazelenalé, a jeho vrstevníci ho provázeli výsměchem snad na každém kroku. Tehdy, v předvánočním čase, opustil domov, zanevřel na všechny, odmítl slavit Vánoce, které jsou pro obyvatele Kdosic téměř posvátné, a usadil se v hluboké jeskyni, vysoko nad městem. Od té doby je už po léta pro všechny Kdovíky i Kdovinky hotovou noční můrou. Nahání jim hrůzu ,a co je ještě horší, i výčitky svědomí. Ulice městečka už zase žijí předvánočním ruchem, který násobí přípravy na oslavu jubilejní Kdoslavy. Tehdy se kurážná Cindy Lou rozhodne osobně pozvat Grinche i s jeho psem Maxem, aby se stal smíchmajstrem a usmířil se s Kdovíky. Dopadne to sice všechno úplně jinak, než si ta malá představovala, protože Grinch je pořádný svéráz a k tomu ještě se srdcem o dvě čísla menší. Teprve, když zjistil, že Vánoce nelze ukrást, protože je nelze ani koupit, doroste mu do běžné, kdovíčí velikosti... Příběh Grinche, který nerozlučně patří k americkým vánocům, je útlá knížka, kterou její autor Theodor S. Geisel sám ilustroval. Záhy po prvním vydání v roce 1937 se stala bestsellerem a tak ji filmaři již dvakrát vtiskli podobu kresleného snímku. Tohle je její první celovečerní filmové spracování.

Další film, který určitě znáte a pro mě opět neodmyslitelně patří k Vánocům. Jim Carrey je v roli Grinche nepřekonatelný, film je plný skvělých hlášek a samozřejmě vánoční atmosféry.

6. Christmas Under Wraps

Když doktorka lauren Brunell nezíská pracovní pozici, po které toužila, odstěhuje se do odlehlého města na Aljašce. Něčekaně najde lásku, štěstí a zjistí, že to malá město střeží velká vánoční tajemství.

Další televizní film od Hallmarku. Je to loňský film, ale hrozně se mi líbil. Navíc v něm hraje Candace Cameron Bure, kterou můžete znát jako DJ ze seriálu Plný Dům (Full House)

7. A Christmas Carol (Vánoční koleda)

Ebenezer Vydřigroš začíná vánoční svátky se svým obvyklým skrblickým opovržením. Ale když ho duchové Vánoc minulých, přítomných a budoucích vezmou na cestu, která mu otevře oči a odkryjí mu pravdy, kterým starý Vydřigroš nechtěl uvěřit, musí otevřít své srdce a odčinit špatnosti, dříve než bude příliš pozdě.
Kdo by neměl rád kouzlo Vánoc? Zdá se, že jedna osoba na světě se najde. Ebenezer Vydřigroš vstupuje do vánočního období s obvyklým znechucením a se svým věrným zaměstnancem i jeho veselým synovcem jedná s notnou dávkou opovržení. Později téhož dne se Vydřigroš setká s duchem svého zemřelého obchodního společníka Josepha Marleyho, který v posmrtném životě platí za své dřívější bezcitné jednání. Marley doufá, že se mu podaří pomoci Vydřigrošovi, aby se před stejným osudem zachránil a prozradí mu, že ho navštíví trojice duchů. A tak se také stane, když vezmou duchové Vánoc minulých, současných a budoucích Vydřigroše na fantastickou pouť, která mu otevře oči a odhalí pravdy, kterým se zdráhal uvěřit, Vydřigroš zjihne. Podaří se mu vše napravit?

Vánoční koleda je naprostá vonoční klasika z pera Charlese Dickense. Tu knihu miluju a musím říct, že tento Disney film se velmi povedl a moc ráda se na něj dívám.

8. A Royal Christmas

Princ Leopold, následík trůnu v Cordinii si přeje oženit se s jeho maldou láskou Emily Taylor, skromnou šavdlenou z Philadelphie. Ale Leopoldova matka, královna Isadora má pro svého syna jiné plány.

Jo, tohle je typické filmové klišé. Holka potká kluka, zamilují se, on jí pak řekne, že je princem neznámé země, vezme ji tam, královna matka to neschaluje atd. Ale já ten film prostě zbožňuju. Kdybyste viděli, jak jsem u něj před pár dny brečela, vyhýbali byste se mi jak jen to jde. Prostě guilty pleasure. A možná ani ne tak guilty.

9. The Holiday (Prázdniny)

Co by měla dělat čerstvě opuštěná holka v depresích krátce před Vánocemi? Změnit prostředí. Prostě vypadnout někam, kde jí všechno nebude připomínat, že se její život nápadně podobá zápiskům z Deníku Bridget Jonesové. Úplně ideální by bylo, kdyby našla jinou opuštěnou holku v depresích (nejlépe na druhém konci zeměkoule) a vyměnila si s ní aspoň na vánoční prázdniny bydlení. Taková je výchozí situace příběhu úspěšné komediální autorky Nancy Meyers, který je zároveň stejně rozpustilý jako její hit Po čem ženy touží a stejně citlivý jako její předchozí režijní počin Lepší pozdě nežli později. Amanda (Cameron Diaz) je rozkošná a lehce snobská obyvatelka luxusní rezidence v Los Angeles. Ani to však nezabránilo jejímu dnes již expříteli, aby se vyspal s jinou. Iris (Kate Winslet) je stejně rozkošná ale lehce uzavřená obyvatelka "nejmenšího domku na světě", stojícího na samotě poblíž Londýna, která se zakoukala do šéfa, bohužel čerstvě zasnoubeného. Dvě ženy se stejným problémem, které od sebe dělí devět tisíc kilometrů, se rozhodnou pro razantní řešení. Po vzájemném ujištění, že v okolí ani jedné z nich není žádný chlap, který by jejich deprese ještě prohloubil, míří Amanda do sychravé Anglie a Iris do sluncem zalité Kalifornie, aby si bez chlapů v klidu užily vánoční prázdniny. Jenže Amandě nadělí Ježíšek Grahama (Jude Law), Irisina romanticky založeného bratra, a aby se to nepletlo, kolem Iris se začne motat Amandin přítel Miles (Jack Black), svérázný hudební skladatel. Přestože se obě snažily před chlapy utéct, zdá se, že z louže přešly přímo pod okap…

Další dle mého názoru docela slavný vánoční film. Tohle není úplně moje srdcovka, ale stejně se na něj moc ráda podívám.

10. Elf (Vánoční skřítek)

Jako malého ho odvezli na Severní pól, kde ho vychoval táta skřítek (Bob Newhart). Ale Buddy (Will Ferrell) časem zjistí, že je jiný než ostatní skřítci. Aby našel místo, kam vlastně patří, vydá se hledat svého pravého otce do New Yorku. Právě zde se Buddy dozvídá, proč je jeho otec na seznamu zlobivých. Především ale přijde na to, že příčinou všech Santových problémů je nedostatek vánoční nálady a klidu. Buddy se snaží svému otci a celému světu navrátit vánočního ducha a pohodu, s čímž mu pomáhá půvabná Zooey Deschanel, která je Santovým skřítkem v obchodním domě. Podaří se Buddymu všechny přesvědčit, že Santa (Ed Asner) opravdu existuje

A na závěr si musíme dát Elfa, protože to je další klasický film. Navíc neuvěřitelně vtipný, pokud jste ho ještě neviděli, tak se na něj podívejte, určitě se pobavíte.

Vánočních filmů samozřejmě existuje mnohem více, neustále vznikají nové, ale tohle je jen takový menší výběr. Já jsem letos bohužel moc filmů neviděla, jelikož mi dala docela zabrat škola a různé přírpavy na Vánoce, ale na druhou stranu, já nemám problém se na vánoční film podívat po vánocích, nebo klidně v létě. Takže to určitě doženu. A jaké jsou vaše oblíbené vánoční filmy? Znáte některý z mojí desítky?

You Might Also Like

3 komentářů

Popular Posts